Το Κίεβο κατηγορεί την Τεχεράνη για τις ρωσικές επιθέσεις με ιρανικά drones

Το Ιράν κατηγόρησε για «δολοφονίες Ουκρανών» ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με το Κίεβο. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

«Το Ιράν ευθύνεται για τις δολοφονίες των Ουκρανών. Η χώρα που καταπιέζει τον ίδιο της τον λαό δίνει τώρα όπλα στα ρωσικά τέρατα για μαζικές δολοφονίες στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνουν οι ατέλειωτες δουλειές και οι παραχωρήσεις στον ολοκληρωτισμό. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυρώσεις δεν επαρκούν» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Παράλληλα, ο Κουλέμπα ζήτησε από την Ε.Ε. την επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μετά τις πρωινές επιθέσεις με ιρανικά drones που σκότωσαν τουλάχιστον τρία άτομα.

«Είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν επειδή προμήθευσε drones στη Ρωσία» υπογράμμισε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.