Το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης, περιμένοντας τον Ηρακλή ΙΙΙ και τι θα πει ο Χατζηδάκης με τους τραπεζίτες

Σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, εφέτος, το 2024 και στο διάστημα 2025 – 2026 επεκτείνεται το πακέτο των μέτρων, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα εξειδικευτεί μέσα από το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση πιθανότατα και από σήμερα.

Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. και στόχο έχουν αφενός να στείλουν μήνυμα συνέπειας λόγων και πράξεων προς την κοινωνία και τους πολίτες και αφετέρου να διατηρήσουν την αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε αγορές και επενδυτές, έτσι ώστε να αποκτηθεί η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, κάτι που χρονικά τοποθετείται για το προσεχές φθινόπωρο.

Η αρχή για το πακέτο των μέτρων θα γίνει από τον επόμενο μήνα με το market pass, το οποίο επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο, και συνεχίζεται έναν μήνα μετά με το Youth Pass για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η “ανάσα” στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή εργάζονται έστω και μία ημέρα.

**********

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε «μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος» οπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές.

Το «πράσινο φως» για ένταξη στο πρόγραμμα αναμένουν, τόσο η Εθνική Τράπεζα με το Frontier ΙΙ (αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου ενός δισ. ευρώ), όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με το Sunrise III (περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 500 εκατ. ευρώ), ενώ στην «ουρά» βρίσκεται και το Solar, η κοινή τιτλοποίηση που «τρέχουν» από κοινού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τον αναμορφωμένο «Ηρακλή ΙΙΙ» αναμένουν και οι μη συστημικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Παγκρήτια και η Attica Bank. Όπως, άλλωστε, επισήμανε προσφάτως η διευθύνουσα σύμβουλος της τελευταίας, κυρία Ελένη Βρεττού, «ένας “Ηρακλής”, όπως ήταν ο προηγούμενος, με ελάχιστες προσαρμογές που θα τον κάνουν Eurostat compliant, θα μπορούσε να δουλέψει για εμάς. Το βασικό είναι να γίνει γρήγορα. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε μία παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης ή νομοσχεδίου. Θέλουμε να ξέρουμε από νωρίς πώς θα είναι, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας».

**********

Οι πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα που θα λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθούν κατά την προγραμματισμένη πρώτη συνάντηση που θα έχει σήμερα Δευτέρα ο κ Χατζηδάκης με τους επικεφαλής των τραπεζών κατά την οποία θα εξειδικευτούν και οι επόμενες κινήσεις για την υλοποίηση των στόχων πο έχει θέσει ο υπουργός

Στόχος όπως υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων είναι ένα τραπεζικό σύστημα δυναμικό και μια εύρωστη κεφαλαιαγορά που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα.

Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες που αφορούν την αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, την ολοκλήρωση της εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλή ΙΙΙ και την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες.