Τσίπρας σε συνταξιούχους: «Δέσμευσή μας τα αναδρομικά και η 13η σύνταξη»

Για «διπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στη 13η σύνταξη λέγοντας: «Όταν φέραμε στη Βουλή τη 13η σύνταξη, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και την ψήφισε και είπε ότι θα την κρατήσει, και μόλις εξελέγη ξέχασε ότι υπήρχε καν. Και μετά πήρε το 1 δισ. που είχαμε δεσμεύσει τον χρόνο για την 13η σύνταξη και το πήγε για να κλείσει τις τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που είναι μια βασική αντίθεση που έχουμε και ιδεολογική και πρακτική». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και όχι ιδιωτικοποίηση του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης, σημειώνοντας: «Αυτή η ιδιωτικοποίηση θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 70 δισ. για τα επόμενα 50 χρόνια».

Χαρακτήρισε το ζήτημα των αναδρομικών τη «δεύτερη μεγάλη εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους». Όπως είπε «αυτή έγινε την περίοδο μετά τις εκλογές, κυρίως μετά το 2020, όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά για τις περικοπές που παρανόμως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, απόφαση που αφορούσε όλους… Αυτοί έδωσαν μονάχα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και άφησαν εκτός τις περικοπές που αφορούσαν τις επικουρικές και τα δώρα και κρίθηκαν και αυτές αντισυνταγματικές από το ΣτΕ… Και όχι μόνο αυτό, αλλά καλούσαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές και ότι το ίδιο θα συμβεί για όλους και αυτά που δικαιούνται θα επιστραφούν και δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής για επιστροφή των αναδρομικών». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη: «Είναι μείζον ζήτημα ηθικής και ζήτημα δικαιοσύνης… Δεν μπορεί η χώρα να αγνοεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όποτε δεν τη βολεύουν και όποτε βολεύουν να μιλάμε για σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Αναφερθείς στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε για δύο πράγματα: «Την επιστροφή της 13ης σύνταξης, με την κατάργηση του ΤΕΚΑ που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και θα επαναφέρουμε αυτό το 1 δισ. στους συνταξιούχους για να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση. Και τα αναδρομικά των 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις ισόποσες δώσεις περίπου των 800 εκατ. διότι είναι μεγάλο δημοσιονομικά το βάρος… Είναι ηθική υποχρέωση του κράτους να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Διαφορετικά δεν είμαστε κράτους δικαίου…»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ζήτημα των συνταξιούχων δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα ζήτημα που αφορά την τρέχουσα συγκυρία αλλά ως ένα ζήτημα που αφορά την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε σχέση με τη δεκαετία που πέρασε. «Οι απόμαχοι της εργασίας ήταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τις τρομακτικές περικοπές που είχαν ειδικά στην πρώτη φάση των μνημονιακών χρόνων. Και παρόλα αυτά ήταν εκείνοι που στήριξαν το εισόδημα κάθε οικογένειας και όχι μόνο το δικό τους, γιατί στην Ελλάδα ο θεσμός της οικογένειας είναι διαφορετικός από την υπόλοιπη Ευρώπη.. Με τη σύνταξή τους στηρίζουν τα εγγόνια τους, το παιδί τους που είναι άνεργος ή επιχειρηματίας που δεν πηγαίνει καλά».

«Πράγματι υπήρξε οριζόντια μείωση των συντάξεων και θεωρούμε ότι μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας αυτές οι μεγάλες πληγές πρέπει σιγά σιγά να αποκατασταθούν» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπήρωσε: «Παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες και τις δυσκολίες που είχαν να κάνουν με υποχρεώσεις που βρήκαμε από τους προηγούμενους και υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε που ήταν άδικες, στο τέλος του χρόνου ό,τι πλεόνασμα είχαμε το δίναμε στους συνταξιούχους και μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ψίχουλα και θεσμοθετήσαμε την 13η ως ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι πάνω από τους μισούς συνταξιούχους και κλιμακωτά ως το 50% για τις πιο υψηλές συντάξεις».

Ακόμη, μιλώντας για τις αυξήσεις των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2023 που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Είναι αυξήσεις που νομοθετήθηκαν το 2017 και προβλέπονταν για το 2023… Όμως, από εκεί και πέρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα». Ειδικότερα έκανε λόγο για την προσωπική διαφορά, αναφέροντας: «Αν δεν υπήρχε τότε αυτό το τέχνασμα, οι παλιές συντάξεις θα πηγαίνανε στον πάτο… Τώρα όμως δημιουργείται πρόβλημα διότι για να καλυφθεί η προσωπική διαφορά από τις τρέχουσες αυξήσεις της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι με την προσωπική διαφορά δεν θα παίρνουν αυξήσεις και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε πώς μπορούμε και με τις δικές σας προτάσεις να το αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τεράστιο το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο, όπως είπε, «διογκώθηκε». Ειδικότερα επ’ αυτού ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια και τις είχε μειώσει κατά 70% και «ήρθε η νέα κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι ούτε μία μέρα δεν θα αργούν οι συντάξεις και τελικά τις έφτασε πάλι 300.000. Και τώρα έχουμε περίπου 124.000 επικουρικές και 80.000 κύριες να εκκρεμούν και 55.000 εφάπαξ που εκκρεμούν… Και εδώ ακολουθεί η κυβέρνηση τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, όχι την ενίσχυση του Δημοσίου με άξιο στελεχικό δυναμικό… Εμείς τότε είχαμε βρει μια λύση μέσα από ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους επιστήμονες και είχαμε βάλει 2.000 ανθρώπους να ασχολούνται με αυτό. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων: «Εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί να κουβεντιάζουμε μαζί σας, πρώτα από όλα γιατί σεβόμαστε στο πρόσωπό σας τους συνταξιούχους όλης της χώρας που έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες και δεύτερον γιατί θεωρούμε απαραίτητο να ενισχυθεί ο θεσμός που εκπροσωπείτε, για αυτό θεσμοθετήσαμε αυτό το προαιρετικό τέλος… Η απόφαση της κυβέρνησης να το καταργήσει στην πράξη είναι μια απόφαση εκδικητική και μια απόφαση που σηματοδοτεί ότι τελικά δεν επιθυμούν να υπάρχει διεκδίκηση και διαφορετική άποψη αλλά σιωπή σε όλα… Στο τέλος θα διαπραγματεύονται με τον κ. Αυτιά για τους συνταξιούχους και όχι με εσάς».

«Οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν φωνή, να διεκδικούν, να διαφωνούν, όπως γινόταν και με εμάς, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία… Κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται την κοινωνική ομάδα που διεκδικεί και αγωνίζεται και σε κάθε περίπτωση να συζητά μαζί της» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.