Υπέρ ενός «υγιούς ανταγωνισμού» με το Πεκίνο τάχθηκε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν

Υπέρ ενός «υγιούς» ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τάχθηκε σήμερα Παρασκευή η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς είναι «σχεδόν αδύνατο» οι ΗΠΑ να αποσυνδεθούν το Πεκίνο, παρά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις.

«Επιθυμούμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, όχι τον νόμο του ισχυρότερου, με ένα σύνολο δίκαιων κανόνων, που να μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες» δήλωσε η Γέλεν στη διάρκεια συνάντησής της στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι στη χώρα του αρμόδιος ειδικά για τα οικονομικά ζητήματα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, ζήτησε επίσης «οι διαφωνίες να μην επιδεινώσουν αχρείαστα» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και μήνες να μειωθεί η εξάρτηση της Ουάσινγκτον από τη γιγάντια χώρα της Ασίας, με φόντο την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η Γέλεν ζήτησε να υπάρξει σύνεση στο σημείο αυτό, προειδοποιώντας ότι μια αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα ήταν αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της Τζάνετ Γέλεν γίνεται μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει άμεσες επαφές με το Πεκίνο, έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν πλήρους απομόνωσης της Κίνας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

«Στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η κυρία Γέλεν μοιάζει να είναι πιο ρεαλίστρια απ’ ό,τι άλλοι» υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάο Ουενζάο, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η επίσκεψή της είναι ευπρόσδεκτη και από πρακτική άπόψη αναμένεται ότι θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πλησιάσουν το ένα το άλλο. «Πιστεύω πως αναδιαμορφώνουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Τάο.

Σήμερα το πρωί, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μια «πραγματική συζήτηση» με τον πρώην ομόλογό της, τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, και με τον απερχόμενο διοιητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε: «Συζήτησαν για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και γι’ αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας αντιστοίχως».