ΥΠΕΝ: Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ «Great Sea Interconnector»

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι υπεγράφη χθες Δευτέρα στο ελληνικό περίπτερο στην COP 28, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι.

Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ Great Sea Interconnector -που αποτελεί τον νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης του σκέλους Κρήτης-Κύπρου που εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό ωριμότητας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TAQA Jasim Husain Thabet, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε σχετικά: «Με το Μνημόνιο Κατανόησης, που υπεγράφη μεταξύ ΑΔΜΗΕ, υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, γίνεται ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο νέων επενδυτών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της κατασκευής της, ιδίως όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της διασύνδεσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ευρισκόμενο σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διευκολύνει τον ΑΔΜΗΕ να φέρει εις πέρας ένα έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί εξαγωγέας καθαρής ενέργειας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης τόνισε: «Η σημερινή συμφωνία επισφραγίζει εμφατικά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μετά την αλλαγή σελίδας στο Great Sea Interconnector. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μπαίνει σε φάση κατασκευής, αρχής γενομένης από το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, με ανάδοχο τη Nexans. Η διοίκηση του Διαχειριστή θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του έργου».