Φινλανδία: Κλειστές οι επτά από τις οκτώ συνοριακές διαβάσεις με τη Ρωσία λόγω αυξημένης εισροής μεταναστών

Τις επτά από τις οκτώ μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία έκλεισε προσωρινά η Φινλανδία, σε απάντηση σε μια ασυνήθιστα υψηλή εισροή μεταναστών, για την οποία το Ελσίνκι κατηγορεί τη Μόσχα.

Περισσότεροι από 700 μετανάστες από χώρες, όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία και η Συρία, πέρασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Φινλανδία μέσω της Ρωσίας. Το Ελσίνκι δηλώνει ότι η Ρωσία κατευθύνει μετανάστες στα σύνορα, κάτι που το Κρεμλίνο απορρίπτει.

Μετά το κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα τεσσάρων μεθοριακών σταθμών, η Φινλανδία έκλεισε τη νύχτα που πέρασε και τα υπόλοιπα μεθοριακά περάσματά της για έναν μήνα πλην ενός στον απώτατο Βορρά, το Ράγια Γιόσεπι, στην Αρκτική.

Το Ράγια Γιόσεπι άνοιξε τις πύλες του στην κυκλοφορία στις 11.00 ώρα Ελλάδος το πρωί, σήμερα Παρασκευή, και θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις χορήγησης ασύλου κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών που παραμένει ανοιχτό καθημερινά, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ότι κανένας μετανάστης δεν έφτασε στην συνοριακή διάβαση στη διάρκεια της νύχτας προτού ανοίξει.

Η συνοριοφυλακή εντείνει τις περιπολίες της κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων με τη Ρωσία, που φτάνουν τα 1.340 χιλιόμετρα.

Για τον σκοπό αυτό θα λάβει πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex της Ε.Ε., η οποία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα αναπτύξει 50 συνοριοφύλακες και άλλο προσωπικό στη Φινλανδία μαζί με εξοπλισμό, όπως οχήματα περιπολίας, για να ενισχύσει τις δραστηριότητες ελέγχου.