Χαλκός: Ράλι άνω του 70% βλέπουν οι αναλυτές έως το 2025

Ο χαλκός οδεύει προς μια εκτίναξη των τιμών τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι διαταραχές στον εφοδιασμό των ορυχείων συμπίπτουν με την υψηλότερη ζήτηση για το μέταλλο.

Η αυξανόμενη ζήτηση που οδηγείται από τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση της ισχύος του δολαρίου ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα τροφοδοτήσουν τη στήριξη των τιμών του χαλκού, σύμφωνα με το CNBC.

Οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν για τελευταία φορά ρεκόρ όλων των εποχών στα 10.730 δολάρια ανά τόνο τον περασμένο Μάρτιο.

Οι τιμές του χαλκού πρόκειται να εκτοξευθούν περισσότερο από 75% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εν μέσω διαταραχών στην προσφορά των ορυχείων και υψηλότερης ζήτησης για το μέταλλο, που τροφοδοτείται από την ώθηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αυξανόμενη ζήτηση λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και η πιθανή πτώση του δολαρίου ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ωθήσει τις τιμές του χαλκού σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση της BMI, μιαςερευνητικής μονάδας της Fitch Solutions.

Οι αγορές ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) φέτος, η οποία θα αποδυναμώσει το δολάριο και με τη σειρά της θα καταστήσει τον χαλκό σε τιμές greenback πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές.

«Η θετική άποψη για τον χαλκό βασίζεται περισσότερο σε μακροοικονομικούς παράγοντες», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής των βασικών υλικών Ασίας – Ειρηνικού της Bank of America Securities, Matty Zhao, αναφερόμενος στις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Fed και στο ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.

Επιπλέον, στην πρόσφατη διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, μια κίνηση που σύμφωνα με τη Citibank «θα ήταν εξαιρετικά ανοδική για τον χαλκό».

Θα ενισχυθεί η ζήτηση χαλκού

Σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι οι υψηλότεροι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενίσχυαν τη ζήτηση χαλκού κατά επιπλέον 4,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει τις τιμές του χαλκού στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, αναφέρει η έκθεση, πολύ υψηλότερα από την κορυφή-ρεκόρ των 10.730 δολαρίων ανά τόνο που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

«Αυτό προϋποθέτει μια πολύ μαλακή προσγείωση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μια πρόωρη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημαντική χαλάρωση της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, ενώ έδωσαν επίσης έμφαση στις συνεχιζόμενες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Μια αναπτυσσόμενη οικονομία τείνει να ενισχύει τη ζήτηση για χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα βιομηχανικά μηχανήματα. Η ζήτηση του μετάλλου θεωρείται υποκατάστατο της οικονομικής υγείας.

Χαμηλή προσφορά, υψηλή ζήτηση

Ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματευόταν τελευταία φορά στα 8.559 δολάρια ανά τόνο.

Το βασικό μέταλλο αποτελεί άξονα στο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης και είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ανεμογεννητριών.

Άλλοι αναλυτές βλέπουν ανοδική πορεία για τον χαλκό λόγω των διαταραχών στην εξόρυξη, με την Goldman Sachs να αναμένει έλλειμμα άνω του μισού εκατομμυρίου τόνων το 2024.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πανεθνικές διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

«Οι περικοπές της προσφοράς ενισχύουν την άποψή μας ότι η αγορά χαλκού εισέρχεται σε μια περίοδο πολύ σαφέστερης σύσφιξης», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές του χαλκού να φτάνουν τα 10.000 δολάρια ανά τόνο εντός του έτους και πολύ υψηλότερα το 2025.

Οι νικητές της κούρσας του χαλκού θα είναι κυρίως η Χιλή και το Περού, εκτιμά η BMI. Και οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλα αποθέματα πράσινων μεταβατικών ορυκτών, όπως το λίθιο και ο χαλκός, τα οποία είναι έτοιμα να επωφεληθούν από τις αυξημένες επενδύσεις και την υψηλότερη ζήτηση για εξαγωγές. Η Χιλή κατέχει περίπου το 21% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού.

«Η πεποίθησή μας ότι ο χαλκός επαναφέρει ουσιαστικά τις τιμές του μέχρι το 2025 (των 15.000 δολαρίων ανά τόνο κατά μέσο όρο) είναι τώρα σημαντικά υψηλότερη», δήλωσε η Goldman.

Η χαμηλότερη προσφορά σημαίνει επίσης ότι τα νέα μεταλλουργεία χαλκού που θα τεθούν σε λειτουργία θα έχουν έλλειψη συμπυκνωμάτων για να εργαστούν, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής χαλκού της S&P Global, Wang Ruilin.

Τα μεταλλεύματα χαλκού εξάγονται από τη γη και στη συνέχεια μετατρέπονται σε συμπυκνώματα χαλκού. Από εκεί αποστέλλονται σε χυτήρια για να καθαριστούν σε ραφιναρισμένο χαλκό, ο οποίος καθορίζει την τιμή αναφοράς LME.

«Τα χυτήρια χαλκού θα δουν έλλειψη προσφοράς συμπυκνώματος από το 2024, και τα προβλεπόμενα ελλείμματα στην αγορά συμπυκνώματος αναμένεται να βαθύνουν το 2025-27», δήλωσε στο CNBC.