150 εκατ. έλαβε η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ λαμβάνει τελικώς η ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών, σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη που συμπεριελήφθη (άρθρο 16) στο νόμο 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Αυτό προκύπτει από την απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 24 Δεκεμβρίου 2019. Το ποσό θα κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ  και εν συνεχεία ο ΔΕΔΔΗΕ θα καταβάλει το ποσό στη ΔΕΗ.

Θυμίζουμε πως προκειμένου η ΔΕΗ να βοηθηθεί οικονομικά, η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ άλλων να εισπράξει οφειλόμενα από το δημόσιο, ποσά για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, της περιόδου 2007-2011 που δεν είχαν αποδοθεί στη ΔΕΗ Α.Ε.

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ είναι μικρότερο από αυτό που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε κατ΄εκτίμηση υπολογίσει σε ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για καταβολή οφειλών 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας πριν το 2011 μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος 900 εκατ. ευρώ της εταιρίας (το μέγεθος του ταμειακού ελλέιμματος είχαν προσδιορίσει με δηλώσεις τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης).

Το ποσό, πάντως, προσδιορίστηκε με απόφαση της ΡΑΕ στις αρχές Νοεμβρίου 2019. Σε κάθε περίπτωση τα 150 εκατ. ευρώ θα πάνει «εγκαίρως» στο ταμείο της ΔΕΗ δηλαδή εντός του τρέχοντος έτους 2019.