2,2 δισ. δολάρια θα κοστίσει στην Daimler το δικό της σκάνδαλο dieselgate

Η γερμανική εταιρεία Daimler AG θα καταβάλει ποσά 2,2 δισ. δολαρίων για την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ θα επιλύσει τις διεκδικήσεις 250.000 κατόχων οχημάτων της στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Η υπόθεση αφορά σε χειραγώγηση των εκπομπών καυσαερίων από πετρελαιοκίνητα οχήματα παραβιάζοντας κανονισμούς των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

Στα έγγραφα του δικαστηρίου, η Daimler συμφώνησε να πληρώσει 250.000 ιδιοκτήτες με ποσά έως 3.290 δολάρια στον κάθε ένα για να επισκευάσει τα ρυπογόνα οχήματα και συμφώνησε να μην αντιταχθεί στην καταβολή 83,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμοιβές και έξοδα δικηγόρων των ιδιοκτητών.

Ο γερμανικός κατασκευαστής οχημάτων και η θυγατρική της Mercedes-Benz USA LLC στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ότι πέτυχαν διακανονισμό επί της αρχής για την επίλυση διεκδικήσεων σχετικά με 250.000 οχήματα με κινητήρες πετρελαίου για τη χρήση λογισμικού για την παραβίαση των κανονισμών.

Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στο σκάνδαλο Dieselgate, με τους ασκούς του αιόλου για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανοίγουν μετά την παραδοχή της Volkswagen, τον Σεπτέμβριο του 2015, για χειραγώγηση των τιμών ρύπων στους ελέγχους πετρελαιοκίνητων οχημάτων.