Και ο Καναδάς στέλνει τη Volkswagen στα δικαστήρια για το dieselgate

Ο CEO της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις.,

Η καναδική κυβέρνηση γνωστοποίησε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 ότι θα οδηγήσει την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen στα δικαστήρια διότι εισήγαγε εσκεμμένα στον Καναδά αυτοκίνητα που παραβίαζαν τη νομοθεσία και τα όρια εκπομπών ρύπων. Η κατηγορία υποβλήθηκε έπειτα από τετραετή έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για προέκταση του σκανδάλου dieselgate της Volkswagen η οποία χρησιμοποιούσε ειδικό λογισμικό στους πετρελαιοκινητήρες των αυτοκινήτων της για να παραπλανά τις συσκευές ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων και να δείχνουν ότι εκπέμπονται λιγότερα καυσαέρια από τα πραγματικά. Σε βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποβλήθηκαν 60 κατηγορίες διότι παραβίασε την καναδική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, εξήγησε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με τους Καναδούς η Volkswagen κατηγορείται κυρίως ότι παραβίασε την νομοθεσία μεταξύ του Ιανουαρίου του 2008 και του Δεκεμβρίου του 2015, όταν «εισήγαγε παράνομα στον Καναδά σχεδόν 128.000 οχήματα που δεν συμμορφώνονταν» προς τους εθνικούς κανόνες για τις εκπομπές ρύπων. Η εταιρεία είναι επίσης αντιμέτωπη με δύο κατηγορίες διότι «έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες» στις αρχές. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση θα γίνει την Παρασκευή σε δικαστήριο του Οντάριο, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε το 2015 ότι είχε εφοδιάσει πάνω από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με ντιζελοκινητήρες με λογισμικό σχεδιασμένο για να εξαπατώνται οι ελεγκτικοί φορείς ως προς τις εκπομπές ρύπων τους. Το σκάνδαλο έχει ήδη στοιχίσει στην Volkswagen πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά κόστη, πρόστιμα και αποζημιώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ.