Ο Powell φόβισε τη Wall Street

Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν στη Wall Street την Πέμπτη, καθώς βάρυνε στις κινήσεις των επενδυτών ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και οι ανησυχίες που εξέφρασε για την οικονομία ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 317,46 μονάδες ή 1,1% και έκλεισε στις 29.080,17 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας είχε φθάσει ακόμα και 495 μονάδες χαμηλότερα. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1% ή 35,65 μονάδες στις 3.537,01 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,65% και έκλεισε στις 11.709,59 μονάδες.

Η πτώση της Πέμπτης άφησε τον S&P 500 μόλις 0,8% πάνω από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (3.509,44 μονάδες), επιστρέφοντας τα περισσότερα από τα κέρδη από το ράλι στις αρχές της εβδομάδας με αφορμή τα καλά νέα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι βασικοί δείκτες ακολούθησαν πτωτική πορεία απότομα όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ παραμένουν αβέβαιες ακόμη και μετά τις θετικές ειδήσεις της εβδομάδας για το εμβόλιο.

Μόνο την Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε ρεκόρ 144.000 κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια στη χώρα. Στο Σικάγο, οι αρχές εξέδωσαν οδηγία διαμονής στο σπίτι με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ η Νέα Υόρκη επέβαλε νέα απαγόρευση λειτουργίας σε εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια.

Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και την ψυχαγωγία είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Η United Airlines υποχώρησε περισσότερο από 4% και η Carnival υποχώρησε 7,9%. Οι τράπεζες επίσης κινήθηκαν πτωτικά. Η JPMorgan Chase, η Citigroup και η Wells Fargo σημείωσαν πτώση πάνω από 1%.