Αλλαγή στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα μέχρι τώρα μέτρα απέτυχαν

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 την αλλαγή της στρατηγικής σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα όποια μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο και μετά με όλες τις παραλλαγές απέτυχαν με εξαίρεση την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είχε θεωρητικά εκτιμηθεί ως η πιο επικίνδυνη.

Η αλλαγή στρατηγικής  – με το άνοιγμα των καταστημάτων και την εφαρμογή των self test στο γενικότερο πληθυσμό με τις ενστάσεις ειδικών για την αποτελεσματικότητά τους –  γίνεται σε μία περίοδο όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα που ήταν και τον περασμένο Νοέμβριο όταν δηλαδή ξεκίνησε το παρατεταμένο lockdown, τον αριθμό των διασωληνωμένων στα υψηλότερα επίπεδα και τα νοσοκομεία να στενάζουν. Αυτό αποτυπώνει τη στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα η θετικότητα, δηλαδή ο λόγος των κρουσμάτων κορωνοϊού προς τα τεστ που πραγματοποιούνται σε ημερήσια βάση επί εκατό, επανήλθε σε επίπεδα άνω του 6%, ποσοστά που είχαμε ξανασυναντήσει το Νοέμβριο.

Στο διάγραμμα φαίνονται επίσης απότομες διακυμάνσεις και διψήφια ποσοστά θετικότητας. Αυτές οι διακυμάνσεις αφορούν σε ημέρες όπου τα ημερήσια τεστ μειώνονται κάθετα ενώ τα υπόλοιπα σημεία του διαγράμματος αφορούν ημέρες με υψηλό αριθμό ημερήσιων τεστ.

Επίσης αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

  • τον Δεκέμβριο ο μέσος ημερήσιος όρος των τεστ ήταν 25.669
  • τον Ιανουάριο o μέσος όρος ήταν 25.769
  • τον Φεβρουάριο ο μέσος όρος αυξήθηκε σε 37.662
  • τον Μάρτιο αυξήθηκε περαιτέρω σε 41.932. Μάλιστα τον Μάρτιο ο αριθμός των τεστ σε καθημερινή βάση εξαιρουμένων των αργιών ήταν σταθερά πάνω από 50.000, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικά λόγω μεγαλύτερου δείγματος.Αν η νέα στρατηγική αποδώσει δεν θα αργήσει να φανεί, αλλά ένα είναι σίγουρο: αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, τότε δύσκολα μπορεί να ανασχεθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας. Σε ότι αφορά τα εμβόλια, ο νέος στόχος που έθεσε η κυβέρνηση είναι να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί τον Απρίλιο όταν το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου έγιναν 1.699.807 εμβολιασμοί (1.092.640 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 607.167 εμβολιασμοί 2ης δόσης).

Πίνακας με ημερήσια στοιχεία τεστ και κρουσμάτων κορωνοϊού
Μάρτιος 2021 [πηγή: ΕΟΔΥ]