Ανάλυση Reuters: «Στην ταραγμένη Γαλλία ο Μακρόν δεν έχει μήνα του μέλιτος»

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να απομάκρυνε την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, αλλά η δεύτερη θητεία του θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη, με την αυξανόμενη πολιτική αντιπολίτευση και την κοινωνική δυσαρέσκεια που βράζει.

Καθώς οι υποστηρικτές του απολάμβαναν την δύσκολα κερδισμένη επανεκλογή του σε μια συγκέντρωση στον Πύργο του Άιφελ την Κυριακή, ο Μακρόν αναγνώρισε στη νικητήρια ομιλία του ότι πολλοί άνθρωποι που τον ψήφισαν το έκαναν για να εμποδίσουν τη Λεπέν και όχι επειδή υποστηρίζουν τις ιδέες του.

H επόμενη πρόκληση, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία πρέπει να βασιστεί ο Μακρόν για να περάσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που θα αποτελέσουν μια άνευ προηγουμένου ανατροπή του γαλλικού κράτους πρόνοιας.

Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως κερδίζουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κάθε φορά που οι βουλευτικές εκλογές ακολουθούν μετά την προεδρική ψηφοφορία, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής των υποστηρικτών όλων των ηττημένων υποψηφίων.

Ωστόσο, στην ομιλία παραίτησής της, η Λεπέν υποσχέθηκε ένα ισχυρό μπλοκ αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, αφού εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων της αριστεράς στον πρώτο γύρο, έχει βάλει στόχο την πρωθυπουργία στη χώρα. Ο Μελανσόν ελπίζει να μεταφέρει αυτή τη δυναμική στις βουλευτικές εκλογές και να αναγκάσει τον Μακρόν σε μια αμήχανη και επιρρεπή σε αδιέξοδα «συγκατοίκηση» μαζί του.

Ακόμη και αν οι σύμμαχοι του Μακρόν αποκτήσουν πλειοψηφία ή μια λειτουργική συμφωνία συνασπισμού, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίσταση στους δρόμους στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια. Οι συντάξεις είναι πάντα ένα καυτό θέμα στη Γαλλία και το χαμηλότερο σκορ του Μακρόν έναντι της Λεπέν σε σύγκριση με το 2017, σημαίνει ότι δεν θα έχει την ίδια εξουσία που είχε πριν από πέντε χρόνια,για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η εκλογή του είναι η λιγότερο χειρότερη επιλογή. Κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, αν επιχειρήσει να εφαρμόσει ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, όπως στις συντάξεις», δήλωσε στο Reuters ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, οικονομολόγος της Saxo Bank.

Αυτό άλλωστε το κατάλαβε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, με αποτέλεσμα να δεχτεί να συζητήσει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και όχι στα 65 που ήταν το αρχικό σχέδιο.

Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του CGT, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στη Γαλλία, έχει ήδη προειδοποιήσει τον Μακρόν ότι δεν θα υπάρξει «μήνας του μέλιτος» και ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις αν δεν εγκαταλείψει το μέτρο.

Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τις εκλογές θα είναι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στα ύψη. Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει παρουσιάσει μια σειρά μειώσεων, αλλά αυτά τα μέτρα είχαν ισχύ μέχρι τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μακρόν είπε ότι θα προστατέψει τους ψηφοφόρους για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα δαπανηρά μέτρα θα πρέπει να αρθούν κάποια στιγμή. Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες λένε ότι οι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται ήδη για την εκτίναξη των τιμών όλων των ειδών των βασικών ειδών διατροφής, όπως το ηλιέλαιο που παράγεται στην Ουκρανία, το ρύζι και το ψωμί.

Το 2018, η άνοδος των τιμών στα καύσιμα προκάλεσε την άνοδο ενός μεγάλου κινήματος ανυπακοής. Ο λόγος για τα «κίτρινα γιλέκα» τα οποία προκάλεσαν πολύμηνες αναταραχές στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Επομένως, ο Μακρόν θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά.

Η πρώτη του θητεία ήταν γεμάτη «πολιτικές γκάφες» που τον έκαναν να φαίνεται αλαζόνας ή χειριστικός. Πολλοί Γάλλοι τον απεχθάνονται. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ένας άνδρας του είπε κατάμουτρα ότι είναι «ο χειρότερος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας». Οι πολιτικοί του σύμμαχοι προειδοποιούν ότι θα πρέπει να συμβουλεύεται περισσότερο τους νομοθέτες, τα συνδικάτα και την κοινωνία των πολιτών.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε το μήνυμα. Δεν μπορείς να αποφασίζεις για τα πάντα από ψηλά, δεν είσαι ο επικεφαλής μιας εταιρείας», δήλωσε στο Reutersο νομοθέτης Πατρίκ Βινιάλ. «Πρέπει να αποδεχθεί αυτή την ιδέα της διαπραγμάτευσης, της διαβούλευσης», τόνισε.