Αναβαθμίσεις F16 και αναμνήσεις…

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έθεσε στο Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων, opengov.gr από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2019, το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορα θέματα του υπουργείου Αμυνας (ρυθμίσεις πολιτικού προσωπικού) μεταξύ των οποίων και διατάξεις για εξοπλιστικά (F16, Mirage 2000) και το σχέδιο συμφωνίας διευθέτησης της διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ThyssenKrupp Marine Systems και των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όταν αναγγέλθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ η συμφωνία αναβάθμισης των F16 και το κόστος της.

Από αυτά ξεχωρίζουμε το «Άρθρο 01, Υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού – αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας», το αντικείμενο του οποίου είχε προκαλέσει πολιτική σύγκρουση μεταξύ της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν στην αντιπολίτευση.
Η εξαγγελία της αναβάθμισης των F-16 είχε γίνει από τον ίδιον τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Η εξαγγελία αυτή έμελλε να υλοποιηθεί με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την, επίσης, πρώτη επίσημη επίσκεψη του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ και της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι πολιτικές συγκυρίες μπορεί να παράγουν και πολιτική σημειολογία, όμως οι χρόνοι είναι διαφορετικοί κι όχι μόνον ημερολογιακά. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη γίνεται σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην πλέον κρίσιμη καμπή τους από την κρίση των Ιμίων (εκείνο το γκρίζο πρωϊνό Κυριακής 28 Ιανουαρίου 1996 για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη).

Απορία και προτροπή

Στο Σχέδιο Νόμου που έφερε η κυβέρνηση είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας που περιέχει και εξοπλιστικά προγράμματα έρχεται σε δημόσια διαβούλευση.  Επίσης, η διάταξη για την αναβάθμιση των F-16 συγκεντρώνει αρκετά και αξιόλογα σχόλια από «σχολιαστές» με άποψη και γνώση.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνο του απόστρατου Αντιπτεράρχου Θεόδωρου Γιαννιτσόπουλου.
Αντιγράψαμε ένα απόσπασμα από το μακροσκελές και εμπεριστατωμένο σχόλιό του το οποίο απευθύνεται στον ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
είμαι ο Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α. Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Γ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και με το παρόν E mail μου σας επισυνάπτω σχετική μου εργασία με θέμα:
Η Επιβίωση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, που περιλαμβάνει και σχετική Πρόταση Συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στην Εξασφάλιση Απαιτήσεων Υποστήριξης των υπό Αναβάθμιση Αεροσκαφών F-16 ως πρώτιστη ενέργεια επιβίωσής της, με εισήγηση για ενσωμάτωση της στην Τροπολογία της σύμβασης Αναβάθμισης των Αεροσκαφών F-16, που επίκειται η παρουσίαση της στην αρμόδια επιτροπή της ΒτΕ (Βουλή των Ελλήνων).
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχατε διατυπώσει, με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στη ΒτΕ, την πολιτική βούληση για την ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε προγράμματα οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο της Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Οι στόχοι της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι προφανείς και αξιέπαινοι όπως, κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και ενίσχυση των βιομηχανικών υποδομών υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, ανασυγκρότηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για την Εθνική Άμυνα, όσο και για την Οικονομία και Απασχόληση της χώρας.
Επιπλέον είχα τη χαρά να συμμετάσχω στην εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής μας Αεροπορίας και να ακούσω σχετική δήλωσή σας, όπως αυτολεξεί παραθέτω:
“…σε λίγες μέρες από τώρα, ευελπιστώ μέχρι το τέλους του μήνα, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, την αναβίωση της ΕΑΒ και εν συνεχεία την υποστήριξη των Mirage 2000 και 2005, τότε θα μπορέσω και εγώ να πω ότι κάναμε και εμείς κάτι από το καθήκον μας για να έχουμε την Πολεμική μας Αεροπορία στο επίπεδο που πρέπει να είναι.
Παρουσιάζεται λοιπόν η χρυσή ευκαιρία κ. ΥΕΘΑ με την διακηρυχθείσα πολιτική βούληση του ΥΠΕΘΑ να αξιοποιηθεί επιτέλους θετικά για τη χώρα μας το διαθέσιμο νομικό πλαίσιο με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, έτσι ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία της Ελληνικής πλευράς, να αναβαθμισθεί ουσιαστικά το περιεχόμενο της σχετικής Τροπολογίας της σύμβασης, που αφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Έχετε τη χρυσή ευκαιρία κ. Υπουργέ να κάνετε πράξη την πολιτική σας βούληση για την ουσιαστική συμμετοχή της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε προγράμματα οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο της Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ήρθε η στιγμή κ. Υπουργέ να κάνετε πράξη όλα όσα, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολύ ορθά παρουσιάσατε στην Επιτροπή της ΒτΕ τον Ιανουάριο του 2019 και πετύχατε την απόσυρση της υπόψη Τροπολογίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της Τροπολογίας ως είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιανουάριο στη ΒτΕ και ιδιαίτερα από τον κατάλογο παροχών, που εμπεριείχε ως «προσφορά» της Αναδόχου εταιρείας, φαίνεται πως ΔΕΝ είχε τεθεί στο ελάχιστο υπόψη των καθ’ ύλη αρμοδίων φορέων της ΠΑ προκειμένου να διαμορφωθεί ως περιεχόμενο με τα αναγκαία για την ΠΑ επί μέρους τεχνικά και επιχειρησιακά υποπρογράμματα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η επιχειρησιακή υποστήριξη και συντήρηση των Αεροσκαφών για όλο το όριο ζωής τους από την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.
Κατόπιν τούτου επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ να συμβάλω με την υπόψη εργασία μου και ειδικότερα με την πρότασή μου για τα F 16, στην προσπάθεια σας για υλοποίηση της εκπεφρασμένης σας βούλησης, έτσι ώστε η υπόψη Τροπολογία πριν την κατάθεσή της στη ΒτΕ, να βελτιωθεί στο σύνολό της, προκειμένου να ληφθεί η κάλλιστη δυνατή απόφαση για τη Χώρα μας, όχι μόνο για την αναβάθμιση αλλά και για την διασφάλιση της Επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των Αεροσκαφών F-16, στα προβλεπόμενα από τα επιχειρησιακά σχέδια επίπεδα.
ΔΕΝ πρέπει να χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία για τη Χώρα μας, για την Αμυντική της Βιομηχανία και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Απαιτήστε από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση ως σύμμαχο μας Χώρα, με μείζονα γεωπολιτικά και Στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάδοχο εταιρεία, να αποδεχθούν τα αυτονόητα. Εντάξετε στα αντικείμενα της υπόψη τροποποίησης ως μείζον αντικείμενο, την ανάθεση στην ΕΑΒ Α.Ε. αλλά και στις υπόλοιπες Αμυντικές Βιομηχανίες της Χώρας μας…»

Βατερλό και ονοματεπώνυμα

Ο Πάνος Καμμένος

Ο κ. Γιαννιτσόπουλος ξύπνησε μνήμες. Την… αμαρτωλή τροπολογία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (εστία διαφθοράς με καταδικασθέντες και υπόδικους πολιτικούς – Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου) που είχε προσπαθήσει να φέρει στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου από την πίσω πόρτα, καθώς δεν την είχε περάσει από την Επιτροπή Εξοπλισμών, ο πρώην Υπουργός Άμυνας, πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος και απεδείχθη η τροπολογία – Βατερλό του ενώ παρόμοια έρχεται με το παρόν νομοσχέδιο (εδώ η τροπολογία που είχε φέρει στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος σε συνέχεια απόφασης του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Αμυνας από τις 30 Απριλίου 2018). Κι αυτό γιατί την έφερνε ως απερχόμενος ΥΠΕΘΑ και συγκυβερνήτης λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και τελικά δεν πέρασε αφού οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πίσω.
Το βράδυ εκείνο, ο κ. Καμμένος δέχτηκε τα ομαδικά πυρά της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, με σκληρούς χαρακτηρισμούς, αλλά και… ονοματεπώνυμα.
Ονόματα και διευθύνσεις, για τις σχέσεις της Lockheed (κατασκευάστρια εταιρεία των F-16) με ελληνικές εταιρείες τα αφεντικά των οποίων δεν ήταν καθόλου άγνωστα στον κ. Καμμένο, όπως είπε ο βουλευτής τότε και υπουργός Ανάπτυξης σήμερα Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ξέρουμε με ποιον συνεργάζεται η Lockheed στην Ελλάδα, άρα και πού θα πάνε τα λεφτά. Εσείς δεν ξέρετε τον επονομαζόμενο Χριστιανό; Σας έχουμε δει σε φωτογραφίες μαζί του», είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Καμμένος αντέδρασε: «Να κατονομάσετε τις εταιρείες. Να πείτε τα ονόματα!».
Και τα είπε ευθέως, αργότερα η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν πήρε το λόγο: «Είναι αλήθεια ότι το 70% των προγραμμάτων θα πάει στην ΕΑΒ και το 30% στον αντιπρόσωπο της Lockheed στην Ελλάδα, τον γνωστό Κριστιάν Χατζημηνά, για να το διαχειριστεί εν λευκώ;».
«Στην ΕΑΒ θα πάει το 90%», απάντησε ο κ. Καμμένος υποστηρίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά ήταν της τάξης των 230 εκατ. ευρώ.
Εδώ να θυμηθούμε και δημοσιεύματα που έφεραν τον κ. Χατζημηνά να προσφέρει την υπερπολυτελή απόδραση του ζεύγους Καμμένου στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 2017, με διαμονή στο πανάκριβο ξενοδοχείο Mandarin Oriental και επίσκεψη στο Park Tower Casino.
Πάντως, πέραν από την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και των MIRAGE 2000/- 5 και η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική με τη «νεκρανάσταση» της ΕΑΒ θα είναι από τα ζητούμενα σ΄αυτό το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια.
Όσο για τις αναμνήσεις, και για τους πολιτικούς πολλές φορές είναι δυσάρεστες, αλλά και διδακτικές.