Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Νέα Ζηλανδία λόγω κορωνοϊού

Οι βουλευτικές εκλογές στη Νέα Ζηλανδία αναβάλλονται για τέσσερις εβδομάδες διότι ενέσκηψε ξανά η πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντέρν.

Οι εκλογές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα τη 19η Σεπτεμβρίου, αναβάλλονται για τη 17η Οκτωβρίου.

«Αυτή η απόφαση δίνει σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις χρόνο να κάνουν εκστρατεία τις επόμενες εννέα εβδομάδες και αρκετό χρόνο στην Εκλογική Επιτροπή ώστε να εγγυηθεί ότι θα μπορέσει να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία», εξήγησε η κυρία Αρντέρν.

Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός υφίστατο πίεση να αναβάλλει τη διεξαγωγή των εκλογών μετά την αναστολή από όλα τα κόμματα των εκστρατειών τους εξαιτίας του ότι επέστρεψε η πανδημία την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το πώς.

Η Νέα Ζηλανδία είναι αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με αύξηση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που ώθησε τις αρχές να θέσουν εκ νέου υπό περιορισμό το Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η κυρία Αρντέρν έδωσε εντολή την Παρασκευή ο περιορισμός του Όκλαντ να παραταθεί ως την 26η Αυγούστου, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η πρωθυπουργός αναγνώρισε το ότι κυριαρχεί η ανησυχία στη χώρα η επάνοδος του κορονοϊού, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων νέων κρουσμάτων, μελών της ίδιας οικογένειας, στο Όκλαντ την περασμένη Τρίτη. Χθες Κυριακή, η εστία στην πόλη είχε φθάσει τα 49 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η κυρία Αρντέρν εξήγησε ότι πέρασε το Σαββατοκύριακο κάνοντας διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και την Εκλογική Επιτροπή για την ημερομηνία των εκλογών.

Τόνισε ότι η αναβολή δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να κάνουν εκστρατεία ισότιμα και ότι δεν σκοπεύει να μεταβάλλει τη νέα ημερομηνία όποια κι αν είναι η κατάσταση. «Δεν έχω καμία πρόθεση να την αλλάξω», επέμεινε.

Η κυρία Αρντέρν είναι σε πολύ καλή θέση, με βάση τις δημοσκοπήσεις· απολαύει δημοτικότητα-ρεκόρ, περίπου 60%, χάρη στον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, το μακελειό στα τεμένη της Κράιστσερτς την περασμένη χρονιά, αλλά και την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ.

Το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη των μικρών κομμάτων με τα οποία συμμάχησε στο απερχόμενο κοινοβούλιο.