Ανοδικά οι τιμές τον Σεπτέμβριο λόγω παύσης εκπτώσεων: +1,1% τα τρόφιμα, +37,3% ένδυση-υπόδηση

Πτώση 2% σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2019. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα δηλαδή τον Αύγουστο του 2020, ο ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 παρουσίασε αύξηση 2%.

Σε 12μηνο βάση  Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020 ο μέσος ΔΤΚ παρουσίασε μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, γάλα νωπό πλήρες.

• 37,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

• 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.

• 1,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

• 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας και επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

• 0,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

• 0,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.