Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα κίνητρα διαφήμισης και το ενδεχόμενο νέου γύρου προβολής μηνυμάτων

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης διεξάγεται η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία του Ιανού και από την πανδημία του κορωνοϊού. Σημεία αντιπαράθεσης η αποτελεσματικότητα των μέτρων και η έκπτωση στο φόρο της διαφημιστικής δαπάνης και η ανάγκη καμπάνιας ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, η πανδημία, το μεταναστευτικό και τώρα οι φυσικές καταστροφές. Αυτά όλα απαιτούν και θα πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις και άμεσες απαντήσεις. Οι πολίτες αυτό περιμένουν και αυτό κάνουμε με το παρόν νομοσχέδιο » ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Αναλύοντας τα μέτρα στήριξης όλων όσων έπληξε ο μεσογειακός τυφώνας «Ιανός», η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι τέσσερεις ημέρες μετά, και σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές η κυβέρνηση έρχεται για να παρέμβει και να στηρίξει τους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε, πως παράλληλα, με το νομοσχέδιο λαμβάνονται επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Βούλτεψη: Ναι, σε δεύτερο γύρο μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη συμφώνησε και με τις διατάξεις κίνητρο για την διαφημιστική δαπάνη λέγοντας πως και οι επιχειρήσεις στερήθηκαν την δυνατότητα πόρων για την διαφήμιση με αποτέλεσμα αυτό να πλήξει αλυσιδωτά την κατανάλωση αλλά και τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτά. Επίσης τάχθηκε, εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας να υπάρξουν και πάλι διαφημιστικά σποτ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς είδαμε πόσο θετικά επηρέασαν και έφεραν την επιθυμητή ατομική ευθύνη στους πολίτες, πέρα από όσα κάνει το κράτος.

Παπανάτσιου: Από την πίσω πόρτα περνάτε αποσβέσεις φόρων για διαφημίσεις

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα επικριτική ήταν η εισηγήτρια της μειοψηφίας Κατερίνα Παπανάτσιου. Καταλόγισε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντέδρασε στις καταστροφές του «Ιανού» «ως ελλιπείς και ανεπαρκείς» όπως και με την πανδημία. «Η αυταρέσκεια σας σας έχει θολώσει» ανέφερε και σημείωσε ότι «φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσετε πράγματι έκτακτες συνθήκες αλλά από την πίσω πόρτα περνάτε αποσβέσεις φόρων στην διαφημιστική δαπάνη, δηλαδή μια δεύτερη λίστα Πέτσα, αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι είστε υπόλογοι και για το τελευταίο ευρώ του πολίτη και δεν μπορείτε να το μοιράζετε με αδιαφανείς διαδικασίες και χαριστικά σε ημετέρους» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να μετατρέπετε κάθε έκτακτη ανάγκη σε ευκαιρίες για λίγους , τέρμα τα δωράκια με την λίστα Πέτσα, με τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας ή όπως κάνατε με τις μάσκες αλεξίπτωτο…».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στις αποζημιώσεις στους πληγέντες είπε πως αυτά προβλέπονται όλα στον Μηχανισμό που υπάρχει από το 2018 στο Υπουργείο εσωτερικών, ενώ τα μέτρα που χρειάζονται τώρα για τους κατοίκους πρέπει να είναι στοχευμένα». Επικριτικής επίσης ήταν και για το δημόσιο σύστημα Υγείας λέγοντας «πως αφήσατε το χρόνο να περάσει και δεν το ενισχύσατε με προσωπικό και ΜΕΘ» όπως και ότι χρησιμοποιείτε την πανδημία για τα επιτεθείτε στα εργασιακά δικαιώματα.

Σκυλακάκης: Η προβολή αυξάνει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων

«Δεν θα χρησιμοποιούσα το παράδειγμα των ΜΕΘ. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μισές ΜΕΘ και ένα ανοχύρωτο … Τις πόσες ΜΕΘ παραδώσατε είναι γνωστό στους πολίτες όπως γνωστές τους πολίτες είναι το πόσες ΜΕΘ έχουμε σήμερα» της απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της εισηγήτριας της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκπτώσεις στον φόρο της διαφημιστικής δαπάνης της απάντησε ότι πρόκειται για ένα αυτοτελές κίνητρο ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πιο μικρές καθώς η προβολή αυξάνει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας. Εξήγησε πως «η διαφήμιση, για όσους ξέρουν από οικονομία, είναι ένα εργαλείο που είναι χρήσιμο και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει καθώς τώρα οι επιχειρήσεις προετοιμάζουν τα διαφημιστικά τους μπάτζετ για την επόμενη χρονιά». Τόνισε , δε, απευθυνόμενους στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «όσο και εάν σας ενοχλεί η επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις έχουν εργαζόμενους, είναι το ΑΕΠ της χώρας, είναι η παραγωγή πλούτου».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε και τις επικρίσεις της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους καλλιτέχνες λέγοντας «πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά , έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά δεν μπορείτε εσείς να μας επικρίνετε όταν αφήσετε έναν ολόκληρο κλάδο βουτηγμένοι και παγιδευμένοι στο “μαύρο” και να μην έχουν ένα μητρώο». Και προέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρχει στην κριτική που κάνει «μια ενσυναίσθηση καθώς οι άνθρωποι και βλέπουν και ξέρουν, κανείς δεν γεννήθηκε σήμερα σε αυτή την χώρα».

Έντονη πάντως ήταν η αντίδραση σε όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που παρενέβη αρκετές φορές από τα έδρανα, ανεβάζοντας έτσι τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Η συζήτηση στην Επιτροπή συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης.