Απορρίφθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής

Ομάδα βασικών πιστωτών της Αργεντινής απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης που στόχο είχε την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 66,2 δισ. δολαρίων που διέπεται από ξένο δίκαιο, λέγοντας πως επιφέρει αδικαιολόγητα μεγάλο οικονομικό βάρος στους διεθνούς ομολογιούχους, μεταδίδει το Reuters.

Η Αργεντινή περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα την πρότασή της, η οποία περιλαμβάνει τριετή περίοδο χάριτος, μεγάλες μειώσεις στο κουπόνι και μικρότερη μείωση κεφαλαίου, δίνοντας στην χώρα της Νότιας Αμερικής μια ελάφρυνση χρέους ύψους περίπου 41,5 δισ. δολαρίων.

Η χώρα υποστηρίζει πως θέλει να βρει φιλικό τρόπο διευθέτησης του ζητήματος με τους πιστωτές της, αν και αυτό έχει αποδειχθεί πως δεν είναι καθόλου απλό.

Η ομάδα των πιστωτών, που απαρτίζεται από ορισμένους εκ των μεγαλυτέρων asset managers του κόσμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως κατανοεί τα διάφορα οικονομικά και πολιτικά σοκ που αντιμετωπίζει η χώρα. «Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ομάδας και άλλων συμμετόχων, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα ανακοίνωση, δεν είναι προτάσεις που μπορεί να στηρίξει ή που θα στηρίξει η ομάδα», ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση.

«Η ομάδα πιστεύει πως όλοι οι συμμέτοχοι στην Αργεντινή θα χρειαστεί να συμβάλουν για την εξεύρεση μια λύσης που θα φέρνει την Αργεντινή στον δρόμο προς μια βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οι προτάσεις της χώρας «επιδιώκουν να θέσουν δυσανάλογο μερίδιο των μακροπρόθεσμων προσπαθειών προσαρμογής της Αργεντινής στους ώμους των διεθνών ομολογιούχων», επισημαίνει η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

Στην ομάδα των πιστωτών περιλαμβάνονται οι AllianceBernstein, Amundi Asset Management, Ashmore, BlackRock Financial Management, BlueBay Asset Management, Fidelity Management & Research Co, και T.Rowe Price Associates, με νομικό σύμβουλο την White & Case.

Τα μέλη της ομάδας αυτής διακρατούν πάνω από το 25% των ομολόγων που εξέδωσε η Αργεντινή μετά το 2016 και πάνω από το 15% των λεγόμενων ομολόγων ανταλλαγής, που εκδόθηκαν κατά την τελευταία αναδιάρθρωση χρέους της χώρας.

Η ομάδα σημείωσε πως υποστηρίζει μια κίνηση προς την αναβολή βραχυπρόθεσμων ωριμάνσεων προκειμένου να υπάρξει μια ελάφρυνση στην ταμειακή ροή ύψους άνω των 40 δις. δολαρίων τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει προτείνει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης, που δίνει στην κυβέρνηση χρηματοοικονομικό χώρο για να ικανοποιήσει τις οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της χώρας βραχυπρόθεσμα, χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα μέλη της ομάδας δηλώνουν επίσης πως είναι έτοιμα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως μπορεί να υπάρξει λύση που θα εμπλέκει και το ΔΝΤ καθώς και άλλους πιστωτές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.