Γιάννη Στουρνάρας: O αγώνας τώρα δικαιώνεται για bad bank

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κάθε λόγο να χαμαγελά και να αισθάνεται δικαιώμενος μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Κομισίον για τη δημιουργία Εθνικών Bad Banks για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων  επιβεβαιώνοντας πλήρως τον διοικητή της ΤτΕ που είναι από τους πρώτους που κατέθεσαν και στήριξαν αυτή την ιδέα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να αποτραπεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο;

  1. Την βαθύτερη ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων και λοιπών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζικών ισολογισμών.
  2. Την  ίδρυση εθνικών bad banks. Αυτό δηλαδή, που πρότεινε εδώ και 16 μήνες η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας, για την δημιουργία μιας Asset Management Company, που θα ερχόταν να συμπληρώσει το σχέδιο «Ηρακλής».
  3. Την μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου στην ΕΕ, που θα συμβάλλει στη σύγκλιση των διαφόρων πτωχευτικών πλαισίων ανά την Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας του καταναλωτή και
  4. Την εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπου χρειάζεται, για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στο πλαίσιο της Οδηγίας BRRD και του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Ο Γιάννης Στονυρνάρας μπορεί να χαμογελά γιατί βλέπει να δικαιώνεται ένα σχέδιο που στήριξε με όλες του της δυνάμεις και υπερασπιζόταν σε κάθε περίσταση παρά τον πόλεμο που δέχτηκε και την άρνηση κυβερνητικών παραγόντων να στηρίξουν την πρόταση του διοικητή της ΤτΕ, επιμένοντας πως ο “Ηρακλής” είναι αρκετός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”

H Τράπεζα της Ελλάδος προλαβαίνοντας τις εξελίξεις έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναλυτικό σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, το οποίο προβλέπει όχι μόνο τη μεταβίβαση στο νέο οργανισμό του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και τη μεταφορά αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.