Bill Gates: Πεταμένα λεφτά τα τεστ κορωνοϊού που καθυστερούν τα αποτελέσματά τους

Τα περισσότερα τεστ κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι μία «πλήρης σπατάλη» επειδή χρειάζονται τόσο πολύ καιρό για να βγουν τα αποτελέσματα και να απομονωθούν στη συνέχεια οι άνθρωποι μόλις ανακαλύψουν ότι έχουν τον ιό, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Bill Gates στο CNBC.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επισημάνει ικανότητα της χώρας να κάνει τεστ κορωνοιό, λέγοντας μάλιστα ότι την φθονούν  άλλες χώρες λόγω του μεγάλου αριθμού τεστ που μπορεί να κάνει κάθε μέρα. Όμως, ο χρόνος για τα αποτελέσματα των πολλών από αυτών των τεστ είναι τόσο αργός, που πολλοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν βοηθούν για να σταματήσουν τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα εργαστήρια σε ολόκληρο το έθνος υστερούν στην επεξεργασία και στην παροχή των αποτελεσμάτων των τεστ, καθώς η αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊού ειδικά στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ καταπονεί τα συστήματά υγείας τους. Ο χρόνος για την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες έως μια εβδομάδα ή περισσότερο για πολλούς ασθενείς, ανέφεραν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες εργαστηριακών διαγνωστικών τεστ της χώρας στις αρχές του μήνα.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό όπου περιμένετε περισσότερες από τρεις ημέρες, μερικές φορές επτά ημέρες για να πάρετε τα αποτελέσματα του τεστ, κανείς δεν πρέπει να πληρώσει 1 $ για αυτό. Αυτό είναι τρελό», είπε ο Gates στον Andrew Ross Sorkin. “Το αποτέλεσμα πρέπει να το παραδώσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε κάποιος να μπορεί να απομονωθεί, έτσι ώστε να μην μολύνει άλλους ανθρώπους.”

Ο μέσος χρόνος για τη λήψη αποτελεσμάτων είναι τώρα περισσότερο από δύο ημέρες για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως ασθενείς, μερικοί προεγχειρητικοί ασθενείς, συμπτωματικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την εταιρεία Quest Diagnostics. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι για όλους τους άλλους, ο χρόνος για τα αποτελέσματα υπερβαίνει τις επτά ημέρες.

Ο Gates είπε στη συνέντευξη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις κοινότητες και τους ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, έτσι ώστε να λάβουν τα αποτελέσματα σε 24 ώρες. Οι ανεπαρκείς εργαστηριακοί έλεγχοι κορωνοϊού παρεμπόδισαν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας στις ΗΠΑ από τότε που επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της χώρας τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια η χώρα αύξησε σταδιακά τον αριθμό των δοκιμών, με μέσο όρο πάνω από 738.585 δοκιμές την ημέρα μέχρι τον Ιούλιο (σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων του CNBC από το Covid Tracking Project, μια ανεξάρτητη εθελοντική οργάνωση που ξεκίνησε από δημοσιογράφους στο The Atlantic). Το παραπάνω νούμερο είναι πολύ ανώτερο από τον αριθμό των 174.000 διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνταν σε εθνικό επίπεδο την ημέρα έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC.

Ο Brett Giroir, αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και άλλα μέλη της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για τον ιό, υπερασπίστηκε επανειλημμένα τα τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ. Ο Giroir είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ο μέσος χρόνος αποτελεσμάτων για μοριακά τεστ είναι λίγο πάνω από τέσσερις ημέρες. Είπε, επίσης, ότι η καθυστέρηση επηρεάζει μόνο τις μοριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι οι πιο αξιόπιστες, αλλά τα γρήγορα τεστ (τα επιτόπια τεστ) μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, τα τεστ αυτά παράγουν συνήθως υψηλότερο ποσοστό ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων.