Bloomberg: Μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Απρίλιο, προεξοφλούν οι traders, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί

Οι traders στοιχηματίζουν σε μια ολοένα και πιο πρόωρη έναρξη της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το επόμενο έτος, παρά τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της μονάδας θεωρείται πλέον βέβαιη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας. Να σημειωθεί ότι δύο μήνες πριν η αγορά ανέμενε την πρώτη μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο.

«Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι η ΕΚΤ να αναγνωρίσει και επισήμως ότι έχει το έχει παρακάνει με τη συσταλτική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Σάιμον Χάρβεϊ, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe. Προσθέτει επίσης, ότι η πολιτική αυτή θα έχει επιπτώσεις στο ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να υποχωρήσει κάτω από το 1,09 δολάριο.

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Οι θέσεις των επενδυτών φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, το ποσοστό του οποίου υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν όλοι οι οικονομολόγοι του Bloomberg. Οι εκτιμήσεις τους έρχονταιι επίσης μία ημέρα μετά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή στην Ισπανία και τη Γερμανία περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 4% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,2% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Νοέμβριο στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ η εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg έκανε λόγο για 3,7%.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Νοέμβριο, στο 2,3% λόγω της υποχώρησης του κόστους ενέργειας και των ταξιδιωτικών δαπανών, μία «ανάσα» δηλαδή από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης με τους οικονομολόγους του Bloomberg να προβλέπουν υποχώρηση στο 2,7%, πολύ πιο κάτω δηλαδή από το ρεκόρ του 10% πέρυσι.

Η εικόνα στην αγορά ομολογων

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, δίνοντας περαιτέρω ώθηση σε ένα ισχυρό μηνιαίο ράλι που οδήγησε την απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων να μειώνεται κατά 40 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2022. Το ευρώ υποχώρησε σήμερα έως και 1,0941 δολάρια.

Ωστόσο, η επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια ώρα όμως, η επίδραση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να έχει αμβλυνθεί σημαντικά, φέρνοντας την αύξηση των τιμών καταναλωτή πίσω προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Και αυτό ενισχύει την πεποίθηση της αγοράς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν την περιοριστική πολιτική τους νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εκφράζονται δημοσίως υποστηρίζοντας τα αντίθετα. Λένε ότι η μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού έχεο πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της. Ο δομικός πληθωρισμός,  ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τρόφιμα και καύσιμα , αναμένεται να επιβραδυνθεί μόνο στο 3,9% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Οι επενδυτές τώρα προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 113 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024, έναντι 82 μονάδων βάσης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), προσδοκούν μείωση κατά 121 μονάδες βάσης, έναντι 84 μονάδων βάσης την προηγούενη Παρασκευή.

«Θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% από το καλοκαίρι του επόμενου έτους μοιάζει με πολύ αισιόδοξο σενάριο και οι κίνδυνοι ανόδου παραμένουν», δήλωσε ο Πιετς Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.

Το θετικό κλίμα στην αγορά φαίνεται να συμμερίζονται και οι χρηματαγορές, κάθως τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν και σήμερα ανοδικά.