CCC, η ισχυρότερη ξένη κατασκευαστική στην Ελλάδα

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο νούμερο 62 της λεωφόρου Κηφισίας βρίσκεται το άντρο της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Μέσης Ανατολής, και έδρα της ισχυρότερης ξένης επιχείρησης στην Ελλάδα: Η Consolidated Contractors Company που φέτος έκλεισε τα 44 χρόνια στην Ελλάδα. Μια «πολύφερνη νύφη» για την οποία ερίζανε όλοι οι βασιλιάδες και ηγέτες της Μέσης Ανατολής προκειμένου να εγκατασταθεί στις δικές τους χώρες.

H Consolidated Contractors Company (CCC) είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή και κατατάσσεται μεταξύ των 25 κορυφαίων διεθνών εργολάβων (στη 18η θέση) με έσοδα ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 40 χώρες όπου δραστηριοποιείται και απασχολεί 120.000 εργαζόμενους. Η CCC συμμετεχει σε 40 έργα σε όλο τον κόσμο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Πέρσι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση του Engineering News-Record (ENR) με τους 250 κορυφαίους διεθνείς εργολήπτες του 2018, αναδείχθηκε ως η νούμερο ένα διεθνής κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή.

O κ. Samer Khoury, πρόεδρος του κλάδου Engineering & Construction της CCC.

Σύμφωνα με τον κ. Samer Khoury, πρόεδρο του κλάδου Engineering & Construction της CCC: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην αγορά των διεθνών κατασκευαστικών συμβολαίων. Παρατηρούμε μια ανάκαμψη παγκοσμίως και είμαστε υπερήφανοι να κατέχουμε ηγετική θέση σε αυτή τη σημαντική, ζωτικής σημασίας βιομηχανία. Βλέπουμε νέα, μεγαλύτερα συμβόλαια να αναδύονται σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, ειδικά στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Παράλληλα, είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειες και τις επενδύσεις της εταιρείας μας σε πληθώρα διεθνών έργων, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής παρουσίας μας στη Μέση Ανατολή».
Οι δραστηριότητες της CCC εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΚΑΚ, της Αφρικής, της Αυστραλασίας, του ΣΣΚ (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) καθώς και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής. Οι κύριοι πελάτες της CCC είναι εθνικές και διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η BP, η TOTAL, η ARAMCO, η ADNOC και η QP, ενώ στους συνεργάτες της CCC συγκαταλέγονται μερικές από τις πιο αξιόλογες εταιρείες στον κόσμο, όπως οι Bechtel, Fluor, KBR, ABB, Chiyoda, JGC, Linde, KruppUhde, Hochtief, Technip, Saipem και Bonnati.

Η ιστορία της CCC και πως βρέθηκε στην Αθήνα

Οι δύο παλαιστίνιοι Χασίμπ Σαμπάγ και ο Σαίντ Χούρυ, πατριάρχες της CCC, έχτισαν την εταιρεία τους σα να ήταν ένα τυπικό αραβικό σπίτι, με την «αρχιτεκτονική του πέπλου». Απ’ έξω τίποτα δεν είναι ορατό. Ολες οι απαντήσεις βρίσκονται στο εσωτερικό.
Μια πολυεθνική με έσοδα πάνω από 7 δισ. δολάρια που ιδρύθηκε από δύο σεβάσμιους Παλαιστίνιους που έμειναν φίλοι καρδιάς ως το τέλος με τον Γιασέρ Αραφάτ, αλλά ταυτόχρονα ήταν προσωπικοί συνομιλητές με τον Κάρτερ, τον πατέρα Μπους και τον Κλίντον και ήταν συνέταιροι με τη Bechtel, τη Halliburton και την Enron.
Η ιστορία της CCC δεν είναι απλώς ένα success story δύο Παλαιστίνιων που από πρόσφυγες έγιναν κροίσοι, αλλά κάτι πολύ παραπάνω από αυτό.

Ο τερματικός σταθμός στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Abu Dhabi.

H CCC χτίζει ότι χτίζεται: εργοστάσια, γέφυρες, πλατφόρμες, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια. Γήπεδα, ξενοδοχεία, φυλακές. Και φυσικά αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ότι άλλο συνδέεται με τον κόσμο των πετροχημικών.
Έχουν κατασκευάσει από τον σταθμό του αεροδρομίου του Ρόναλντ Ρέιγκαν στην Ουάσιγκτον μέχρι το εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Γάζα (απ’ όπου δεν εισπράττουν τους λογαριασμούς). Από τα πρόσφατα έργα της εταιρείας στη Μέση Ανατολή είναι το περίφημο εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι -που θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου- και ένα μεγάλο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.
Υπάρχει όμως κι ένα έργο το οποίο κατασκεύασε η CCC για το οποίο οι ιδιοκτήτες της δεν είναι διόλου περήφανοι. Πρόκειται για τις περιβόητες φυλακές του Αμπού Γκράιμπ που έχτισαν το 1969. «Λυπάμαι πολύ που ένα έργο της εταιρείας μετά από τόσα χρόνια έγινε μελανό σημείο αναφοράς» είχε πει σε παλαιστινιακή εφημερίδα ένας από τους ιδιοκτήτες.

Η CCC ιδρύθηκε το 1952. Υπάρχει μία ασπρόμαυρη φωτογραφία των δύο ιδρυτών από εκείνη την εποχή και δίπλα -στο ίδιο κάδρο- μία έγχρωμη φωτογραφία τους το 2002, όταν η εταιρεία έκλεισε τα 50 χρόνια. Την εικόνα αυτή συναντάει κανείς στην είσοδο και σχεδόν σε κάθε όροφο και σε κάθε γραφείο της εταιρείας. Στην ασπρόμαυρη οι ιδρυτές της εταιρείας Σαμπάχ και Χούρι, νεαροί μηχανικοί και άγνωστοι τότε , στέκονται με τα ρούχα της δουλειάς στην έρημο της Υεμένης. Ήταν η πρώτη μεγάλη τους δουλειά. Η κατασκευή διυλιστηρίου στην Υεμένη για λογαριασμό της Anglo-Iranian Oil Co, που δεν είναι άλλη από τη σημερινή BP.
Ο καθολικός Χασίμπ Σαμπάγ είχε γεννηθεί το 1920 στην Τιβεριάδα και ο συνεταίρος και ξάδερφός του χριστιανός ορθόδοξος, Σαίντ Χούρι το 1923 στο Σαφάντ της Βόρειας Παλαιστίνης. Και οι δύο μηχανικοί, σπούδασαν στον Λίβανο, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.
Το 1975 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στον Λίβανο και η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Ήταν ο Αραφάτ εκείνος που τους το πρότεινε: «Πηγαίνετε στην Ελλάδα, είναι η φιλικότερη και κοντινότερη χώρα. Για μένα είναι σαν αραβική χώρα» τους είχε πει κι εκείνοι τον άκουσαν.
Πίσω στο 1952. Δεν είναι μόνον το έτος ίδρυσης της CCC, αλλά και η αρχή ενός «γάμου” που μετά από μισό αιώνα κρατάει ακόμα. Στο πρώτο μεγάλο έργο της στο Αντεν της Υεμένης, η CCC ήταν υπεργολάβος της αμερικανικής Bechtel. (Η Bechtel είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο. Αλλά και η εταιρεία που έχει συνδεθεί με το μεταπολεμικό Ιράκ λόγω των διασυνδέσεων της με την κυβέρνηση Μπους). Όπως έλεγε ο κ. Χούρυ: «Μετά το Αντεν, υπήρξε κάτι σαν συνεννόηση, ότι όπου πήγαινε η Bechtel στη Μέση Ανατολή, και καμιά φορά πριν πάνε αυτοί, θα πηγαίναμε εμείς».Σε ερώτηση αν θα έκανε ποτέ μπίζνες με Ισραηλινό, απαντούσε. «Δεν το έκανα ποτέ μου, παρότι υπήρχαν ευκαιρίες. Για μένα η καταστροφή του ’48 αλλά και η μοίρα των συμπατριωτών μου είναι κάτι που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να ξεπεράσω. Ίσως η επόμενη γενιά…»
Πράγματι, η επόμενη γενιά το είδε διαφορετικά. Ο γιος του Σαμίρ έγινε συμπρόεδρος με τον Εβραίο Ιντερ Οφερ στο Middle East Strategy Group στο Ινστιτούτο Aspen της Ουάσιγκτον, μια προσπάθεια συνεργασίας επιχειρηματιών από τις 2 πλευρές.


«Στην εταιρεία μας εργάζονται άνθρωποι 88 εθνικοτήτων. Σεβόμαστε και κατανοούμε κάθε διαφορετική κουλτούρα. Κάθε υπάλληλος έχει κάτι να δώσει. Ψάχνουμε παντού για τους καλύτερους. Στα πανεπιστήμια του κόσμου, στην αγορά….»
Στη CCC σέβονται τους κανόνες τις χώρες που φιλοξενούν τις επιχειρήσεις τους και δεν παίρνουν δουλειές που μπορούν να αναλάβουν οι ντόπιοι κατασκευαστές. Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν έκαναν δουλειές στην Ελλάδα. Ένα άγνωστο παρασκήνιο που δεν ξέρουν πολλοί: Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ενώ τα έργα καθυστερούσαν σε σημείο να αμφισβητείται η διοργάνωση των αγώνων, Ελληνες μεγαλοκατασκευαστές τους πλησίασαν για να τους προτείνουν να βοηθήσουν έστω και…κάτω από το τραπέζι. Ο Χούρι είχε αρνηθεί. «Εγώ δουλειές παράνομα δεν κάνω» τους είπε.
Οι ιδρυτές της CCC είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τους έλληνες μηχανικούς και για αυτό είναι πάρα πολλοί αυτοί που εργάζονται στην εταιρεία: «Οι έλληνες μηχανικοί είναι άριστοι” έλεγαν. “Χαιρόμαστε όταν τους χρησιμοποιούμε στα έργα μας».

(Με πληροφορίες από ρεπορτάζ των Β.Σιούτη και Ν.Λεοντόπουλου για το Εψιλον)