ΔΕΗ: Εθελουσία στις λιγνιτικές μονάδες από την 1η Σεπτεμβρίου

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης.

Το πρόγραμμα προβλέπει κλιμακούμενα κίνητρα αποχώρησης ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικία και την απόσταση από τη σύνταξη, και το συνολικό κόστος αναμένεται ότι θα φτάσει στα 21 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σε διάστημα εννέα μηνών από τη μείωση της μισθοδοσίας, η οποία εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από κύκλους της Επιχείρησης:

  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.283 εργαζομένους άνω των 51 ετών με προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών. Εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περί τους 500 εργαζομένους, κυρίως άνω των 55 ετών για τους οποίους τα κίνητρα είναι μεγαλύτερα.
  • Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Οκτωβρίου, ενώ οι αποχωρήσεις θα γίνουν από τις 30 Νοεμβρίου έως το τέλος του χρόνου. Προβλέπεται επιπλέον μπόνους για όσους δηλώσουν συμμετοχή τον πρώτο μήνα ισχύος του προγράμματος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Το βασικό ποσό αποζημίωσης είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται κλιμακούμενα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης μπόνους αυτασφάλισης ύψους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη (για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, το μέσο κίνητρο αποχώρησης για τους εργαζόμενους έως 55 ετών διαμορφώνεται στις 42.000 ευρώ, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 55-60 όπου εκτιμάται ότι θα είναι εντονότερο το ενδιαφέρον, το μπόνους φτάνει έως 57.000 ευρώ.

Η αποχώρηση εργαζομένων από τις λιγνιτικές μονάδες που βαίνουν στο σύνολό τους σε πρόωρη απόσυρση, συνοδεύεται από προσλήψεις σε τομείς όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, όπως για παράδειγμα στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για 664 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.