Δεν έβγαλε ανακοίνωση αξιολόγησης ο S&P για την Ελλάδα

O οίκος Standard & Poor’s δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της χώρας μας χθες το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο, σε μία κίνηση που σημαίνει ότι ο οίκος πιθανότατα θα διατηρήσει στάση αναμονής έως την επόμενη αξιολόγησή του που είναι καθορισμένη για το επόμενο έτος.

Ο S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο στο ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές – αξιολόγηση που απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την επενδυτική (investment grade).

Η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s θα ήταν η προ-τελευταία επανεξέταση της χρονιάς, αφού το 2021 θα ρίξει αυλαία για το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 19 Νοεμβρίου, με τις ανακοινώσεις της Moody’s.

Με δεδομένο ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο από το ΒΒ- στο ΒΒ, η αγορά θεωρούσε περισσότερο αναμενόμενη τη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στα ίδια επίπεδα παρά μία αναβάθμιση.

Οι αναλυτές της S&P έχουν δηλώσει ότι η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξαρτάται από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της βελτίωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων. Ένα τέτοιο περιβάλλον, που επιτρέπει παράλληλα τη σημαντική συρρίκνωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, επίσης οδηγεί σε αναβαθμίσεις.