Δικαίωση ΕΣΕΕ: Το υπ. Ανάπτυξης απαγόρευσε την πώληση διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετς

Στις πωλήσεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θα περιοριστούν τα σούπερ μάρκετ στη διάρκεια του lockdown, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να σταματήσουν τις πωλήσεις διαρκών αγαθών, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας.

Η απόφαση, η οποία υπεγράφη το πρωί της Τρίτης, απαγορεύει την πώληση διαρκών αγαθών -όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία- από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Το θέμα είχε θέσει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την πώληση διαρκών αγαθών από υπεραγορές τροφίμων-σουπερμάρκετ κατά τη διάρκεια του lockdown. Και αυτό γιατί τα καταστήματα με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας που δεν είναι σούπερ μάρκετ βάζουν λουκέτο με κυβερνητική απόφαση αφού δεν θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους την περίοδο του lockdown.

Την υπογραφή της απόφασης ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ όπως εξήγησε, σκοπός είναι να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο υπουργός έκανε επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο.

Ανέφερε ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.

Την απόφαση είχε εξαγγείλει χθες ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)για την παρουσίαση δύο μελετών που εκπονήθηκαν από το Επιμελητήριο «Επαγγελματίες και κοινωνία στην Covid εποχή- Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και τα αποτελέσματά τους».

ΕΣΕΕ: Μεγάλο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με την πώληση διαρκών αγαθών από σούπερ μάρκετ στο λοκντάουν