Δώρο Χριστουγέννων: Την ερχόμενη εβδομάδα το δημόσιο καταβάλει στους εργαζόμενους την αναλογία του

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου που ξεκινάει σηματοδοτεί τη λήξη μιας σειράς εκκρεμοτήτων και συγκεκριμένα υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους εργαζόμενους. Η πιο χαρακτηριστική, είναι η εκκρεμότητα που αφορά στο δώρο Χριστουγέννων. Η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας είναι πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα θα έχει καταβάλλει το Δώρο των Χριστουγέννων που οφείλει στους 645.000 μισθωτούς που βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του ποσού που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο, στον τραπεζικό λογαριασμό του. Σημειώνεται ότι το δώρο Χριστουγέννων γι’ αυτή την ομάδα εργαζομένων, καταβλήθηκε σε σχέση με τα 534 ευρώ που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό. Άρα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας υπέστησαν μείωση δώρου, που έφτασε έως το 50% σε κάποιες περιπτώσεις.

Διορθώσεις και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προλάβουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αφορούν περιπτώσεις όπου υποβλήθηκαν διορθωτικές αιτήσεις και αφορούν την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και όσοι υπέβαλλαν μονομερείς δηλώσεις. Κυρίως πρόκειται για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.

Εκκρεμότητα ακόμα με το Δώρο Πάσχα

Εκκρεμεί όμως ακόμα η καταβολή του… δώρου Πάσχα σε επιχειρήσεις που επίσης προέβησαν σε διορθωτική δήλωση. Η σχετική προθεσμία υποβολής διορθωτικών αιτήσεων έληξε την περασμένη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και τώρα αναμένονται οι διασταυρώσεις στοιχείων για να πραγματοποιηθεί και αυτή η καταβολή στους δικαιούχους. Μια καταβολή που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίες αφού στην πρώτη καταβολή είχαν διαπιστωθεί κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών. Υπήρξαν, για παράδειγμα, περιπτώσεις εργοδοτών, για τους οποίους φαινόταν στο σύστημα ότι έχουν δώσει δώρο Πάσχα ύψους… 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους! Γι’ αυτό και θα πραγματοποιηθούν εκ νέου διασταυρώσεις στοιχείων για να αποφευχθούν τέτοια, οφθαλμοφανή λάθη. Αναφορικά με τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου, ο προγραμματισμός του υπουργείο Εργασίας θέλει αυτές να πραγματοποιούνται εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.