Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο – Αναμένεται βουτιά της ζήτησης κατά 8,4 εκατ. βαρέλια

Στην περαιτέρω μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο προχωράει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), εν μέσω του σπιράλ προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ταλανίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός περιορίζει την εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση του 2020 στα 91,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται μάλιστα, για μείωση 8,4 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με την επίδοση του 2019, αλλά και για μείωση 8,1 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με τις πρότερες (σ.σ. Αυγούστου) εκτιμήσεις του ΙΕΑ.

«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2020, εξαλείφοντας τα όποια κέρδη έχουν ήδη επιτευχθεί» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του Οργανισμού. Τονίζεται δε, ότι «η οικονομική επιβράδυνση θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να αντιστραφεί πλήρως, καθώς συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως αυτός των αερομεταφορών, είναι απίθανο να επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα ακόμη και το 2021».

Χθες, σ’ αντίστοιχη μείωση των εκτιμήσεων προχώρησε και ο ΟΠΕΚ, ο οποίος θεωρεί ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα κυμανθεί για φέτος στα 90,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν 400.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Σε σύγκριση, μάλιστα, με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2019, η μείωση ανέρχεται στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ επέρχεται εν μέσω ενός κοκτέιλ αρνητικών εξελίξεων, το οποίο αφορά αφενός την εξασθενημένη οικονομική ανάκαμψη, αφετέρου τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση για πετρέλαιο. «Οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, κυρίως σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΕΚ. «Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας και της πετρελαϊκής ζήτησης στην Ασία και τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, παραμένει αβέβαιος» σπεύδει να προσθέσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚ εκτιμάει ότι η πετρελαϊκή ζήτηση, κατά τη διάρκεια του 2021, θα αυξηθεί μόλις κατά 6,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα διαμορφωθεί στα 96,9 εκατ. βαρέλια, δηλαδή σχεδόν 400.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του καρτέλ.