ΕΑΕΕ: Στα 3,5 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις αποζημιώσεων από τον σεισμό στη Σάμο

Αποζημιώσεις, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, καλούνται να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον σεισμό στη Σάμο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σε ό, τι αφορά τις ασφαλίσεις Περιουσίας, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180 ζημιές, τόσο από την δόνηση, όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε.

Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (6,7 Richter) οι ζημιές σε νεότερα κτήρια ήταν σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον αυτών, καταγράφηκαν 11 ζημιές σε αυτοκίνητα.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος ΜοάτσοςΠρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε: «Μέσα στο 2020 είχαμε ακόμη μία φυσική καταστροφή, αυτή τη φορά σεισμική δόνηση που επηρέασε κυρίως τη Σάμο αλλά και τα γύρω νησιά. Και σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα την καταγραφή των ζημιών και τις αιτήσεις αποζημιώσεων των ασφαλισμένων.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μεταξύ των έξι πιο σεισμογενών χωρών στον κόσμο. Παρόλα αυτά η περιουσία των πολιτών είναι πρακτικά ανασφάλιστη, καθώς μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.ά.

Και αυτό αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Σάμου, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 1000 ζημιές σε κατοικίες έχουν καταγραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να κλείσει το κενό προστασίας στη χώρα μας, δηλαδή να ασφαλιστούν και να προστατεύσουν την περιουσία τους περισσότεροι πολίτες».