EBZ: Αντίστροφη μέτρηση για την τήρηση της νέας συμφωνίας με τη Royal Sugar

Υπ’ ατμόν για εκ νέου κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία που έλαβε χώρα στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με την νέα ημερομηνία παράδοσης των τεύτλων τους στο εργοστάσιο των Σερρών βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη δυναμική διαμαρτυρία των τευτλοπαραγωγών στα μέσα του μήνα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως σε συνάντηση υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη, του Προέδρου της Royal Sugar, Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων της Intrum και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε ο επενδυτής, στην προκειμένη περίπτωση η Royal Sugar, θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών σε ήδη συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο, η σύμβαση παραμένει όπως υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2020 και τα τεύτλα θα παραδοθούν από τους παραγωγούς, αφού γίνει η σχετική ζαχαρομέτρηση.

Αρχικά, βέβαια, κατά ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση τόσο των παραγωγών όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν η παράδοση των τεύτλων να πραγματοποιηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται και να λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον επενδυτή της Royal Sugar Χρήστο Καραθανάση, ο οποίος αντιπρότεινε ως ημερομηνία τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνει συνολική συντήρηση στο εργοστάσιο των Σερρών και να προχωρήσει σε προσλήψεις για την επεξεργασία της σοδειάς.

Απορίας άξιον, βέβαια, είναι το γεγονός, γιατί αυτή η συντήρηση, όσο και οι προσλήψεις εργαζομένων που θα συνέβαλαν στην αξιοποίηση της παραγωγής δεν πραγματοποιήθηκαν όλο τον προηγούμενο καιρό, καθώς η αρχική συμφωνία για τα δύο εργοστάσια, στο μικρότερο στο Πλατύ και στο μεγαλύτερο των Σερρών είχε υπογραφεί, με δόξα και τιμή, αλλά και υποσχέσεις για άμεση εφαρμογή της, τον Νοέμβριο του 2019.

Τότε, είχε αποφασιστεί ότι η κοινοπραξία της Royal Sugar και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας θα ήταν η εκμισθώτρια για τους επόμενους 28 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2022, των δύο ζαχαρουργείων στις Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ.

Τα χαμόγελα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι από τις 5 Νοεμβρίου 2019, από την αρχική συμφωνία, η οποία δεν τηρήθηκε από τη Royal Sugar.

Όμως παρά τις υποσχέσεις για άμεση εφαρμογή από τον Νοέμβριο και αργότερα, υπήρξαν τελικά ελάχιστες κινήσεις για την υλοποίησή της, τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, με κινήσεις που θα περιελάμβαναν ανακαίνιση και συντήρηση του εργοστασίου και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Και αν για το 2019, ο επενδυτής ήταν «καλυμμένος» νομικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν θα απορροφούσε τελικά την παραγωγή, δεν ισχύει το ίδιο για το 2020 και το 2021, έτη για τα οποία βρίσκονται σε ισχύ ποινικές ρήτρες.

Στέργιος Νικολής: Θεωρούμε η δέσμευση του επενδυτή αυτή τη φορά θα τηρηθει

Όπως τονίζει στο THECEO.GR ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών από τις Σέρρες Στέργιος Νικολής, ο οποίος έδωσε το παρών στη συνάντηση «το κλίμα ήταν θετικό, με το υπουργείο περισσότερο να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση να ανοίξει το εργοστάσιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και λιγότερο ο επενδυτής της Royal Sugar. Θεωρούμε ότι η δέσμευση του επενδυτή αυτή τη φορά θα τηρηθεί, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Είμαστε οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης το γνωρίζουμε, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την παραγωγή μας».

Κατά τους παραγωγούς, βέβαια, είναι πολύ  σημαντικό να εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή για την παραγωγή και την παράδοση των τεύτλων τους όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη καλλιέργεια, η οποία επί της ουσίας «δεσμεύει» για πέντε τουλάχιστον χρόνια το έδαφος και δεν μπορούν να προχωρήσουν εύκολα σε νέα καλλιέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΗΕCEO.GR, την 1η Νοεμβρίου έξω από το εργοστάσιο των Σερρών θα βρίσκονται πάνω από 300 παραγωγοί τεύτλων από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι θα έχουν την παραγωγή από 8.000 στρέμματα, ήτοι 60.000 τόνους τεύτλων.

Αυτά μεταφράζονται σε απόδοση 2 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές, χρήματα τα οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αν τελικά παραδοθούν στις νέες ημερομηνίες τα τεύτλα, θα εκταμιευθούν στο τέλος του 2020.

Χρήστος Βαρούτης: «Κρατάμε μικρό καλάθι – Θα κινηθούμε νομικά»

Πάντως, εάν και αυτή την φορά δεν εφαρμοστεί η συμφωνία οι τευτλοπαραγωγοί θα κινηθούν νομικά και θα… πλημμυρίσουν όλη την πόλη των Σερρών με τα ζαχαρότευτλά τους. Θυμίζουμε πως οι ίδιοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη και άδειασμα τεύτλων μπροστά στο εργοστάσιο των Σερρών, πριν από μερικές ημέρες, σαν μέσο πίεσης προκειμένου να έχουν μία σταθερή απάντηση από τον επενδυτή για την παραγωγή τους.

Οι πληροφορίες θέλουν την αρχική ημερομηνία για την παράδοση των τεύτλων να ήταν η 5η Σεπτεμβρίου, η οποία, όμως, δεν τηρήθηκε από πλευράς της Royal Sugar, για λόγους που δεν κοινοποιήθηκαν στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα την δυναμική κινητοποίηση – κατάληψη λίγες ημέρες μετά έξω από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο ΤΗΕCEO.GR ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Σερρών, Χρήστος Βαρούτης «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμφωνία, γιατί αν δεν δούμε ότι τα τεύτλα μας για μια ακόμα φορά δεν παραδίδονται όπως πρέπει, δεν θα ησυχάσουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι, εξάλλου από ανακοινώσεις και δελτία Τύπου έχουμε χορτάσει όλους αυτούς τους μήνες, πρέπει να το δούμε στην πράξη ότι γίνεται. Δίνουμε όμως ακόμα αυτό το περιθώριο στον επενδυτή, με καλή πίστη».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι παραγωγοί των Σερρών αναμένουν σχετική ανακοίνωση, πέρα από το υπουργείο Ανάπτυξης και από την πλευρά της Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Royal Sugar, ενώ προσθέτει ότι σε περίπτωση που ούτε τον Νοέμβριο τηρηθεί η συμφωνία «θα κινηθούμε νομικά, θα πάμε στα δικαστήρια, καλυπτόμαστε, εξάλλου από τη σύμβαση που είχαμε υπογράψει τον Νοέμβριο του 2019, και θα πλημμυρίσουμε όλη την πόλη των Σερρών με 60.000 τόνους τεύτλα».

Μάλιστα, αυτή τη φορά αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, ο κ. Βαρούτης δείχνει ως υπεύθυνο τον επικεφαλής της Royal Sugar Χρήστο Καραθανάση: «Θα έχει πλήρως την ευθύνη καθώς τώρα αυτός δεσμεύτηκε. Τον προηγούμενο καιρό τη μεγαλύτερη ευθύνη είχε το κράτος που ενώ υπήρχε σε ισχύ η συμφωνία, δεν μπορούσε να ασκήσει πίεση για να τηρηθεί».