Ευτύχης Βασιλάκης, Aegean: Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση επί ελληνικού εδάφους

Πραγματικότητα αποτελεί από χθες η «αγορά του αιώνα», η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Aegean και Airbus για την αγορά έως 42 αεροσκαφών από το γαλλογερμανικό κολοσσό. Η συμφωνία ύψους έως 5 δισ. δολάρια αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα. Το deal θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο Ευτύχης Βασιλάκης κατάφερε να βάλει τους δύο μεγάλους κατασκευαστές πολιτικών αεροσκαφών να κονταροχτυπηθούν επί μήνες προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους πιο συμφέροντες όρους, κυρίως όσον αφορά και το ζήτημα της μετέπειτα συντήρησης του νέου στόλου.

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Aegean αλλά και για την οικογένεια Βασιλάκη, καθώς συμπίπτει με την απώλεια του ιδρυτή της Aegean Θεόδωρου Βασιλάκη, ειδική μνεία στον οποίο έγινε κατά τη χθεσινή εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας. Σημειολογικά μάλιστα επισφραγίζει και τυπικά τη μετάβαση της ηγεσίας της εταιρείας στα χέρια του Ευτύχιου Βασιλάκη, την οποία προετοίμαζε ο Θεόδωρος επί χρόνια.

Σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς, το οποίο αναπτύσσεται για να συστήσει την Ελλάδα και την ελληνική φιλοξενία σε ακόμα περισσότερους επιβάτες, χαρακτήρισε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης την Aegean, κατά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς νέων αεροσκαφών με την Airbus.

«Ξεκινώντας με το όραμα ενός ελληνικού ποιοτικού αερομεταφορέα το 1999, η ελληνική αεροπορική εταιρεία κατάφερε σήμερα να εκτελεί 297 πτήσεις καθημερινά σε 44 χώρες μεταφέροντας πάνω από 114 εκατομμύρια επιβάτες», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, εξηγώντας πως με τη νέα αυτή επένδυση για 42 νέα αεροσκάφη αξίας 5 δισ. δολαρίων–που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση επί ελληνικού εδάφους –ανοίγονται «νέες προοπτικές τόσο για εμάς και για τους επιβάτες μας όσο και για τη χώρα».

Oπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης, η Aegean χτίστηκε από την προσπάθεια των ανθρώπων της και του προσωπικού της που αριθμεί σήμερα τα 3.100 άτομα και καταφέρνει τρίτη φορά μέσα σε 19 χρόνια να επενδύσει σε νέα αεροσκάφη. Τη σημασία των ανθρώπων της εταιρείας δεν παρέλειψε να τονίσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η εταιρεία δεν είναι μόνο τα σίδερα».

Αναφερθείς στην Airbus τη χαρακτήρισε την πιο επιτυχημένη οικογένεια αεροσκαφών παγκοσμίως και πως «με τη βοήθειά της θα μας επιτρέψει να ταξιδέψουμε σε ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς».

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε και μiα ακόμα επένδυση, στην οποία προχωρεί η εταιρεία και αφορά την εκπαίδευση, που αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας της Aegean, όπως δήλωσε.

«Πέρα από την επένδυση στον πτητικό μας στόλο επενδύουμε και σε προσωπικό 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου με ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων για να γίνεται η εκπαίδευση στην Ελλάδα». Το εκπαιδευτικό κέντρο θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ μέχρι τότε η εταιρεία θα «τρέξει» ένα νέο πρόγραμμα 100 υποτροφιών για υποψήφιους πιλότους καλύπτοντας έως και το 90% της εκπαιδευτικής τους δαπάνης, που αγγίζει συνήθως τις 75.000-80.000 ευρώ.