Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ένα καλό στοίχημα για το 2021

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τα υψηλά των 822,22 μονάδων στις αρχές Ιανουαρίου έκλεισε την Πέμπτη στις μονάδες 774,38 καταγράφοντας πτώση 5,82%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 4,28%. Την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές από τις αρχές του έτους καταγράφουν κέρδη και κυρίως η αμερικανική αγορά που ξεκίνησε το 2021 με φόρα παρά το γεγονός ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για την πανδημία.

Η εγχώρια αγορά από τις αρχές του έτους δεν έδειξε διάθεση να κινηθεί παράλληλα με τις ξένες αγορές, καθώς έχασε την αρχική δυναμική που είχε το τελευταίο δίμηνο του 2020, λόγω του πισωγυρίσματος των τραπεζών με αφορμή την μετάθεση της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες είτε να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων των οφειλετών είτε να τους πάρει οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχουν. Μόνο εάν δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο τα χρέη «σβήνονται».

Ο τραπεζικός Ο τραπεζικός δείκτης, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής καταγράφει απώλειες περίπου 13% από τις αρχές του έτους. Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει από τις αρχές του έτους απώλειες 44,97% οι οποίες σε σημαντικό βαθμό οφείλονται και στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέλθει στ0 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 19,29%, της Εθνικής υποχωρεί κατά 10,17%, ενώ η μετοχή της Eurobank σημειώνει τις μικρότερες απώλειες κατά 1,95%.

Επίσης μεγάλες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Ελλάκτωρ (-17,86%), της Aegean Airlines (-14,76%), Lamda Development (-11,27%) και της ΑΔΜΗΕ (-9,07%).

Αντιθέτως η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει κέρδη 8,34%, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει 9,39%, της Coca Cola HBC (+4,08%) και η μετοχή της Τιτάν σημειώνει άνοδο 3,35%.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα ισχύσει γεγονός που θα επαναφέρει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τράπεζες. Επιπλέον τα χρήματα που θα αρχίσουν να έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν κάποια ώθηση στην οικονομία. Ανασταλτικός παράγοντας παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών και το κατά πόσο η Ελλάδα θα ανακάμψει σε επίπεδο τουρισμού.

Ετσι πολλοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί ένα καλό «στοίχημα» για το 2021. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, υποστηρίζει, το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί ένα καλό «στοίχημα», καθώς ο τουρισμός και οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ζήτημα χρόνου να ανακάμψουν. Εκτιμά πως υπάρχει γενικότερη δυναμική, λαμβανομένου υπόψη πως η χαλαρή νομισματική πολιτική συνεχίζεται, όπως και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης (Ταμείο Ανάκαμψης).

Η Morgan αναφέρει ότι «οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε βάθος 5ετίας θα είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτήσεις ίσες με το 8,8% του ΑΕΠ της (περισσότερες από όλες τις χώρες), η μόνιμη ζημιά στην οικονομία της περιορίζεται μόνο στο 1,5%.