Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Ανάγκη άμεσης απαγόρευσης των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων

Την άμεση απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων ή τουλάχιστον των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short selling), ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση του ΧΑ η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι μια ρηχή και εύκολα χειραγωγούμενη αγορά και ακόμα δεν έχει υπάρξει σημαντικό μέτρο θωράκισής της.

Ζητά λοιπόν να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για την προστασία τόσο των επενδυτών όσο και της λειτουργίας της αγοράς, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να αντικρίσουμε φαινόμενα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας και καταστροφής αξιών που δεν συνάδουν με χρηματιστηριακή αγορά αλλά με κερδοσκοπικό πλιάτσικο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών:

“Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια ρηχή και εύκολα χειραγωγούμενη αγορά, ενώ ακόμα, δεν έχει υπάρξει σημαντικό μέτρο θωράκισή της, παρά τις εξαγγελίες. Εξάλλου η γάγγραινα της FF παραμένει ακόμα ανοικτή και ατιμώρητη…

Μετά την έκδοση των πρώτων 2 ΠΝΠ με έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών καλεί την Ε.Κ. και την διοίκηση του ΧΑΑ να λάβουν άμεσα αντίστοιχα έκτακτα μέτρα για την προστασία τόσο των επενδυτών όσο και της ίδιας της λειτουργίας της Αγοράς, με κυριότερο μέτρο την άμεση απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων ή τουλάχιστον των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short selling).

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να αντικρίσουμε φαινόμενα ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας και καταστροφής αξιών που δεν συνάδουν με χρηματιστηριακή αγορά αλλά με κερδοσκοπικό πλιάτσικο που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει. Ήδη παρόμοια μέτρα προστασίας με απαγόρευση όλων των ανοικτών πωλήσεων έχουν ληφθεί σε Ιταλία (Χρηματιστήριο Μιλάνου) και Ισπανία (Χρηματιστήριο Μαδρίτης) καθώς και για τις αντίστοιχες μετοχές που διαπραγματεύονται στο LSE.

Όσο για την εξυγίανση της αγοράς, που όπως δείχνουν οι ενέργειες των διοικήσεων των τραπεζών που αρνήθηκαν όλες εν χορώ την υποβολή εγκλήσεων, έχουμε πολύ μακρύ δρόμο ακόμα αλλά θα υπάρξει χρόνος αργότερα να συζητήσουμε και να δράσουμε και αφού πρώτα θα έχει κοπάσει η καταιγίδα που δεχόμαστε.

Όμως προέχει η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και για αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν και να ενεργήσουν άμεσα οι θεσμικοί παράγοντες της”.