Έρευνα της ιταλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπηρεσίες αποθήκευσης (cloud) των Apple, Google και Dropbox

Η εποπτική αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς της Ιταλίας (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7/9 ότι ερευνά τις υπηρεσίες παροχής ψηφιακού νέφους αποθήκευσης (CLOUD) που προσφέρουν οι εταιρείες Apple, Dropbox και Google μετά από καταγγελίες για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έξι συνολικές έρευνες για το Google Drive, το iCloud της Apple και το DropBox.

Η Αρχή ερευνά εάν οι τρεις εταιρείες ενημερώνουν σωστά ή όχι ότι συλλέγουν και χρησιμοποιούν δεδομένα καταναλωτών για εμπορικούς σκοπούς. Επιδιώκει επίσης να προσδιορίσει εάν το Dropbox παρέχει σαφείς και προσιτές οδηγίες σχετικά με το πως οι καταναλωτές θα μπορούσαν να διακόψουν τις συμβάσεις τους ή να επιδιώξουν την επίλυση διαφορών εκτός δικαστηρίου.

Ο έλεγχος έρχεται μετά από μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κλάδο της τεχνολογίας όπου κυριαρχούν οι λίγες αμερικανικές εταιρείες αναζητώντας την διερεύνηση των όρων και των προϋποθέσεων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους καταναλωτές. Πέρυσι, το Facebook συμφώνησε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό την πίεση της ΕΕ.

Τον Ιούλιο, ιταλοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επιδρομές σε τοπικά γραφεία της Apple και της Amazon ως μέρος μιας άλλης υπόθεσης που ερευνά η Αρχή Ανταγωνισμού. Αυτή η έρευνα επιδιώκει να εξακριβώσει εάν η Apple και η Amazon συνεργάστηκαν με τον ανταγωνισμό στην πώληση προϊόντων Apple και ακουστικών Beats.