ΕΣΕΕ: Βαρύ κατηγορώ για το παρατεταμένο lockdown

Μετά τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, που εκφράζει την έκπληξή του για το παρατεταμένο lockdown των καταστημάτων, ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) με τον πρόεδρό της Γιώργο Καρανίκα να δηλώνει επίσης απογοήτευση και να προειδοποιεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του κλάδου. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν διστάζει να κάνει αναφορά σε «δηλώσεις των υπευθύνων» που άγονται και φέρονται, προκαλώντας σύγχυση και απορία μεταξύ λόγων και πράξεων. Επίσης, δεν αφήνει ασχολίαστο τις συνεχείς παραβιάσεις των μέτρων χωρίς να κατονομάζει αλλά εννοεί εμμέσως πλην σαφώς την Εκκλησία και όλα κωμικοτραγικά ζήσαμε τα Θεοφάνεια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας. Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση.

Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων. Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων.
Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.