Η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στην Αυστρία, αυξάνει το αίσθημα αισιοδοξίας του πληθυσμού στη χώρα, από τον οποίο, η αποδοχή των μέτρων παραμένει αμετάβλητα υψηλή, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.
Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την χαλάρωση των μέτρων από την περασμένη Τρίτη οι πολίτες σε ποσοστό 77% πιστεύουν ότι η Αυστρία ελέγχει την κατάσταση με τον κορονοϊό, και σε ποσοστό 81% θεωρούν ότι στη χώρα τους γίνεται μία καλύτερη διαχείριση της κρίσης, σε σχέση με τις περισσότερες από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, σε ποσοστό 54%, δηλώνουν ότι με τα μέτρα έχει χειροτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νέοι και μη απασχολούμενοι, ενώ, αντιθέτως, οι γυναίκες στην πλειονότητα τους, η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 39 ετών, όπως επίσης και εκείνοι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, θεωρούν πως έχει βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.
Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, τις μεγαλύτερες επιδράσεις στην εκτίμηση ως προς την ποιότητα της ζωής έχει το συναίσθημα για τον ατομικό κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια.
Εκείνοι που αισθάνονται έναν υψηλό κίνδυνο από τον κορονοϊό, εντοπίζουν μία χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής τους σε ποσοστό 58%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι στο 47% σε αυτούς που δεν αισθάνονται να διατρέχουν κίνδυνο.
Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι σε ποσοστό 65% οι ερωτηθέντες εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξει μία οικονομική κρίση μακράς διάρκειας. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με εκείνο πριν από μία εβδομάδα, που για το αντίστοιχο ερώτημα ανερχόταν στο 75%.
Παρά την αποκαλούμενη “κοινωνική απόσταση” ενός μέτρου που προβλέπεται στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, σε ποσοστό 52% οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση διαπιστώνουν ότι με την πανδημία, υπάρχει μία “ισχυρότερη κοινωνική συνοχή”, ιδιαίτερα μάλιστα στις ηλικίες των 60 ετών και πάνω.
Αρνητική, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση, η θέση των Αυστριακών πολιτών απέναντι στην Ευρώπη, καθώς, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες θεωρούν πως με την πανδημία η Ευρώπη αποδυναμώθηκε, και μόνον σε ποσοστό 15% πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη και πιο ενωμένη.