Φ. Καραβίας (Eurobank): -Δρομολογούμε μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού – Αισιοδοξία για NPLs

Την αισιοδοξία του για την πορεία των «κόκκινων δανείων» εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού, με στόχο να καταφέρει η τράπεζα να καταστεί το 2030 πρωτοπόρος στην ευρύτερη περιοχή.

Σε έναν χρόνο από τώρα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση με τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs), παρά τις εισροές νέων προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας, τόνισε κ. Καραβίας, μιλώντας σε πάνελ του 22ο Invest in Greece της Capital Link με θέμα «BANKING SECTOR – GROWTH & DEVELOPMENT OUTLOOK».

Όπως είπε ο CEO της Eurobank, οι αγορές ήδη αποτιμούν αυτή την προοπτική. «Περιμένω ότι η σύγκλιση στις αποτιμήσεις των περισσότερων ελληνικών assets – με πρώτα όσα σχετίζονται με τις τράπεζες- με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά θα συνεχιστεί και θα είναι σημαντική», υπογράμμισε.

Στη Eurobank ολοκληρώσαμε το ριζικό ξεκαθάρισμα στον ισολογισμό μας ενώ και οι άλλες ελληνικές τράπεζες προχωρούν αντίστοιχο σχεδιασμό. Η πορεία σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η ορατή προοπτική μονοψήφιων δεικτών NPE αναγνωρίστηκαν από την αγορά και οδήγησαν σε υψηλότερες αποτιμήσεις, πολύ πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, τόνισε.

Δεδομένης της προόδου στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, στη Eurobank έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα για την τράπεζα και τις αντίστοιχες προκλήσεις όσον αφορά το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούμε ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού, για να καταστεί η Eurobank το 2030 πρωτοπόρος στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση υιοθέτησης από τις τράπεζες ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Πρόσθεσε δε ότι οι παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν τους “πρωταγωνιστές” από τους “έποντες” θα είναι δύο: το ανθρώπινο δυναμικό και η επιτυχής διαχείριση των big data, που θα καθορίσει την αποδοτικότητα κάθε τράπεζας και την κερδοφορία της.

Πέραν αυτών το μελλοντικό τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς και την πρόκληση του ESG: οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι χρηματοδοτούν έργα φιλικά προς το περιβάλλον, να αποδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη και να υπερέχουν στη διακυβέρνηση.

Η οικονομία

Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι παρά το σοκ της πανδημίας η ελληνική οικονομία έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας. Συνεχίστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα σε μια σειρά τομέων, οι τιμές των ακινήτων δεν υποχώρησαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από ότι ήταν πέρυσι, σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Eurobank εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε σειρά τομέων στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει λόγος να μην επιταχυνθεί αυτή η τάση και ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι είναι στο τραπέζι μια ισχυρή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κάτι που φυσικά θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών» , υπογράμμισε ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Χρηματιστήριο μετά από μια μακρά περίοδο αποχής.