Φωτοβολταϊκά πάρκα: Ξαναζεσταίνεται το ενδιαφέρον ακόμα και από παίκτες εκτός κλάδου

H παραγωγή ενέργειας που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον είναι το μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια τόσο για την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως εκ τούτου, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, τους τελευταίους  μήνες η αγορά των φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης, με γνωστές εταιρίες να επενδύουν στη συγκεκριμένη αγορά αν και η βασική τους δραστηριότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Παρότι υπάρχουν εμπόδια, όπως η εύρεση κατάλληλης γης ή η σχεδόν απόλυτη απαγόρευση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων επί γεωργικού εδάφους – ανεξάρτητα αν είναι η όχι η γη υψηλής παραγωγικότητας – ο συγκεκριμένος κλάδος αρχίζει ξανά να κινείται μετά τις δόξες που είχε γνωρίσει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτή τη φορά το κίνητρο δεν είναι μόνο το κέρδος αλλά και το ότι οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας περιορίζονται λόγω κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, θα πρέπει μέχρι το 2030 η ισχύς των φωτοβολταϊκών να φτάσει τα 6.900 MW. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν μέσα σε μία 10ετία 4,5 GW πάρκων, με ρυθμό 300 έως 400 MW ετησίως.
Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, μέσα στα επόμενα χρόνια θα προστίθεται φωτοβολταϊκή ισχύς ίση με μια νέα μονάδα αερίου, ενώ στο τέλος της περιόδου θα έχει εγκατασταθεί στο ελληνικό σύστημα μια νέα μικρή… ΔΕΗ, επένδυση αξίας 2 δισ. ευρώ, μόνο από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει έρευνα της Lux Research, τα περιθώρια κέρδους από τα φωτοβολταικά πάρκα μπορεί να ανέλθουν σε διψήφιο ποσοστό για επιλεγμένα φωτοβολταϊκά υλικά, με τις συνολικές πωλήσεις υλικών να αυξάνονται με ένα σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 9,2%, ως το 2018.

Ως εκ τούτου, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών άνοιξε πλέον και για εταιρίες που δεν είχαν σχέση με τον κλάδο και το θεωρούν ως ευκαιρία για περαιτέρω κέρδη αλλά και αρωγή προς το περιβάλλον.

Νικήτας Πρίντζος (ΕΒΟΛ): «Μια κίνηση για να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο»

Ήταν τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, με κύρια ενασχόληση τη γαλακτοκομία αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για να ασχοληθεί με τα φωτοβολταικά πάρκα. Μία κίνηση που ξάφνιασε πολλούς, αλλά όχι όσους γνωρίζουν τη σύνδεση της γεωργίας με την ανάγκη για παραγωγή ενέργειας: «Δεν το είδαμε ως κέρδος, αλλά κυρίως ως μια πράξη για να βοηθήσουμε να μην ερημώσουν περαιτέρω τα χωριά της Περιφέρειας. Να υπάρξει για κάποιους νέους που θέλουν να παραμείνουν στην επαρχία και να δραστηριοποιηθούν στην γεωργία, ένα επιπλέον εισόδημα.
Φυσικά, μεγάλο μέρος σε αυτή την απόφαση έχει παίξει και το να βάλουμε ένα λιθαράκι στην κλιματική αλλαγή, είμαστε μέσα στη γεωργία και το βλέπουμε λίγο διαφορετικά από μια απλή επένδυση. Προς το παρόν πάει καλά, ήδη 300 οικογένειες λαμβάνουν μερίδιο από αυτό και ενισχύουν τον προϋπολογισμό τους. Θέλουμε, όμως, να το αναπτύξουμε στο μέλλον για να δίνουμε δουλειά και εισόδημα ακόμα σε περισσότερες οικογένειες» τονίζει στο THECEO.gr ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος.

Ανδρέας Ρόκκος (Tεχνική Ολυμπιακή): «Μας ενδιαφέρει η αγορά της ενέργειας»

Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου deal της πώλησης του Πόρτο Καρράς στην Dimerra του Ιβάν Σαββίδη πριν από μερικούς μήνες και την ύπαρξη ρευστότητας στο ταμείο της, η εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή βρίσκεται σε διαδικασία ανίχνευσης νέων ευκαιριών στον ενεργειακό κλάδο, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο THECEO.GR ο οικονομολόγος Ανδρέας Ρόκκος, εκπρόσωπος της εταιρείας, «είναι ευνόητο ότι μετά από μια τόσο σημαντική συμφωνία που έφερε χρήμα στην Τεχνική Ολυμπιακή, κοιτάμε τις νέες ευκαιρίες για επένδυση που να είναι συμβατές και με την εποχή. Έχοντας πείρα από τα δημόσια έργα και βλέποντας ότι υπάρχει στροφή γενικώς στις οικονομικές πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά, δεν σας κρύβω, εξάλλου είναι κάτι που το έχουμε ανακοινώσει και τους προηγούμενους μήνες, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς της Τεχνικής Ολυμπιακής για δραστηριοποίηση στην αναπτυσσόμενη αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων».

Οι πληροφορίες του THECEO.GR θέλουν την εταιρία να βρίσκεται πολύ κοντά σε απόκτηση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κεντρική Ελλάδα: «Δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο, αυτοί που θα ενημερωθούν πρώτα θα είναι το επενδυτικό μας κοινό και στη συνέχεια θα το κοινοποιήσουμε. Η εν λόγω αγορά εξελίσσεται ξανά ραγδαία και έχει γίνει ακόμα πιο δελεαστική τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι θα μπουν ακόμα περισσότεροι παίκτες και από άλλους κλάδους, αρκεί να εξισορροπηθούν και οι τιμές προσφοράς», προσθέτει ο Ανδρέας  Ρόκκος.

Nίκος Καπίρης (B&F Α.Β.Ε.Ε. Ενδυμάτων): «Η εξαγορά των δύο πάρκων είναι η αρχή»

Πριν από μερικές ημέρες, η Β&FB&F Α.Β.Ε.Ε. ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ με βασικό αντικείμενο δραστηριότητας τα γυναικεία ενδύματα, όπως φανερώνει και η επωνυμία της, ξάφνιασε την αγορά με την είσοδό της και στην αγορά ενέργειας, καθώς προχώρησε στην απόκτηση δύο φωτοβολταικών πάρκων. Η B&F προχώρησε σε απόκτηση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων από τις εταιρίες VENTUS ΜΙΚΕ και LAYTH CAPITAL VENTURES LTD, ισχύος περίπου 0,5 ΜWatt έκαστο.

Μεμονωμένη επένδυση ή στόχος πλέον για την εταιρία η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα; Σε αυτό απαντά στο ΤΗΕCEO.GR το στέλεχος της εταιρείας Νίκος Καπίρης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον. Ως εταιρία που θέλουμε να έχουμε ανοιχτούς τους ορίζοντές μας και να βλέπουμε μπροστά για ό,τι μπορεί να είναι επικερδές, αναζητούμε νέες ευκαιρίες και μελετάμε όλες τις καινούργιες
τάσεις.
Οι ΑΠΕ είναι μια τάση για την οποία όλοι συμφωνούν ότι ήρθε για να μείνει, καθώς σε όλους είναι χρήσιμη η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Επί της ουσίας αυτή η εξαγορά των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων για την εταιρία ήταν απλά η αρχή για να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε σε αυτή την αγορά που είναι ξανά σε ανάπτυξη. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη νέα επένδυση και γενικώς υπάρχει μια κινητικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καινούριο. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για μια κίνηση που θα μας βάλει σε έναν καινούριο κλάδο που δεν γνωρίζουμε, αλλά επιθυμούμε να μάθουμε τα επόμενα χρόνια. Να σημειώσουμε όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση εγκατάλειψης της κύριας επαγγελματικής μας δραστηριότητας που είναι η παραγωγή ενδυμάτων, την οποία συνεχίζουμε κανονικά, διερευνώντας και σε αυτό το πεδίο, τις όποιες νέες τάσεις»

Σ. Καπέλλος (Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών): «Σίγουρη επένδυση, χαμηλού ρίσκου και συντήρησης»

Από την δική του πλευρά, ο κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών και διευθυντής ανάπτυξης φωτοβολταϊκών της εταιρείς ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες δηλώνει στο THECEO.GR ότι «πράγματι από το 2018 και μετά ξεκίνησε εκ νέου ένα ενδιαφέρον και εταιριών εκτός χώρου για τα φωτοβολταϊκά, χωρίς όμως να γίνεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η έκρηξη που έγινε το 2010-2013, τότε που ακόμα και ιδιώτες έβαζαν χρήματα σε μια τέτοια επένδυση και σε δύο χρόνια έβγαζαν το κεφάλαιό τους αλλά και κέρδος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μια μακροχρόνια επένδυση, χαμηλού ρίσκου και χαμηλής συντήρησης, γι’ αυτό θεωρώ ότι προτιμάται πλέον και από εταιρίες που δεν έχουν σχέση με το χώρο, οι οποίες σκέπτονται ότι αντί να έχουν τα χρήματά τους σε ομόλογα ή ακίνητα, μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση χωρίς πολλά έξοδα. Είναι μια τάση που ανεβαίνει, θα δούμε, εκτιμώ, και άλλους εξωτερικούς “παίκτες” να ποντάρουν σε αυτή, όμως, χρειάζεται και μια προστασία από το κράτος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεσαίου μεγέθους επενδύσεις».

(Τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν εντός του 2020 φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 MW από τη γερμανική εταιρεία JUWI, φέρνοντας τα ΕΛΠΕ πολύ κοντά στον στόχο που είχε τεθεί για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου από ΑΠΕ ισχύος 300 MW έως το 2021).