Fuel Pass: Στα 80 ευρώ η επιδότηση βενζίνης, στα 100 ευρώ στα νησιά – Στα 60 ευρώ για μοτοσικλέτες – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τα καύσιμα εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «παρεμβαίνουμε για να ενισχύσουμε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα κα τη μεσαία τάξη. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφαλώνει στο 6,8% για το 2022, υπερδιπλάσιος από τις προβλέψεις κι επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

– Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

1. Ενισχύουμε κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα ως 30.000, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού, ως 45.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι οδηγοί είναι 3,1 εκατομμύρια. Στην ηπειρωτική χώρα, αυξάνεται η επιδότηση στα 80 ευρώ για την κατανάλωση βενζίνης στην αντλία. Στη νησιωτική ελλάδα στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ.

Η επιδότηση ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ, το κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

2. Επιδοτούμε το ντίζελ με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, ώστε το όφελος να ανέβει στα 15 λεπτά. Το κόστος είναι στα 115 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ, οι πόροι προέρχονται από καλύτερη εκτέλεση προπϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά ξεπερνούν σε κόστος τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, είπε από την πλευρά του:

«Οι πολίτες έχουν εξοικείωση με υφιστάμενη πλατφόρμα για το Fuel Pass. Δίνουμε αυτή τη βοήθεια γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της ανεργίας. Η αυξημένη ανάπτυξη έχει αντανάκλασξη και στα δημόσια έσοδα, είχαμε υπέρβαση στην εκτέλεση προϋπολοιγισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ. Ο τρίτος λόγος είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε εμπορεύματα και καύσιμα».

Η ενίσχυση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς, ενώ θα υπάρξει και μια ξεχωριστή παρέμβαση για αγρότες, καθώς επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αναλυτικά η νέα επιδότηση στα καύσιμα

Με το «Fuel Pass 2» η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης:

  • Για τα ΙΧ ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία.
  • Για τις μοτοσικλέτες ανεβαίνει από τα 35 στα 60 ευρώ.
  • Στα νησιά στα 100 ευρώ τώρα, αντί 55 ευρώ μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα στα νησιά 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 ευρώ που ήταν πριν.
  • Για το diesel η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

Το πλαίσιο της νέας επιδότησης καυσίμων – fuel pass – για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το fuel pass στη βενζίνη θα αυξηθεί στα 80 ευρώ (από 45 ευρώ) για τους κατόχους αυτοκινήτων και στα 60 ευρώ (από 35 ευρώ) για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών στην ηπειρωτική Ελλάδα
Στα νησιά η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς τα ποσά αυξάνονται 
στα 100 ευρώ (από 55 ευρώ) για τους πολίτες με αυτοκίνητα και στα 70 ευρώ από 35 ευρώ για όσους έχουν δίτροχα.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη και στον αριθμό των δικαιούχων.
Όπως είπε, τα νέα μέτρα, τα οποία αφορούν περίπου 3 εκατομμύρια οδηγούς, κοστολογούνται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ.
«Οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ.
Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από την συνετή οικονομική μας διαχείριση.
Αλλά κι από τους ψηλούς αριθμός ανάπτυξης που έχει πετύχει και συνέχισε να πετυχαίνει ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με την αύξηση της επιδότησης καυσίμων, επιτυγχάνεται μια μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 44 λεπτά.

Παρέμβαση και για αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει και μια παρέμβαση για τους αγρότες, καθώς, όπως είπε, επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο αντί για τον Νοέμβριο, όπως ήταν η αρχική πρόθεση.
«Αλλά έχουμε την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ώστε να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή και να γίνει εντός του Αυγούστου» είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από την συνετή οικονομική μας διαχείριση. Αλλά κι από τους ψηλούς αριθμός ανάπτυξης που έχει πετύχει και συνέχισε να πετυχαίνει ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.