
Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε την Πέμπτη το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση φέρνει ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» και ότι είναι υποκριτικό να μιλά ο κ. Χατζηδάκης για… μεγάλη μεταρρύθμιση, όταν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις ιδιότητες του Μέγα Χωροτάκτη και Πολεοδόμου. Ενώ οι κομβικές αλλαγές στον ενεργειακό χώρο που επέρχονται με την εκπρόθεσμη Τροπολογία, φέρνουν lockdown στην ενεργειακή δημοκρατία.
Και είναι να απορεί κανείς γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας όπως είναι η ενέργεια, πάνω στον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το αφήγημα μιας «πράσινης» ανάπτυξης, έχει μια τόσο πρόχειρη προσέγγιση και αντιμετώπιση από τον κ. Χατζηδάκη, την στιγμή που συνολικά επί θητείας του έχει καταθέσει 9 τροπολογίες (10 με την σημερινή) όπου ρυθμίζονται πάντα τελευταία στιγμή κορυφαία ενεργειακά ζητήματα.
Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε επί της αρχής το Νομοσχέδιο καθώς δεν επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός και δεν πρόκειται για καμία μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν προστατεύεται το περιβάλλον, ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα «τρέξει με 1000» καμία Βιώσιμη Ανάπτυξη, εξαιτίας των ρυθμίσεων του παρόντος Νομοσχεδίου.
Και δεν επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός γιατί:
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και μεγάλη Μεταρρύθμιση, το να τροποποιείς σημειακά απλώς 2-3 πρόσφατα ψηφισμένους νόμους. Εκτός και αν αποκαλείτε κ. Υπουργέ εκσυγχρονισμό, την ηθική, πολιτική και εθνική ευθύνη και υποχρέωση που έχετε, για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα αυτονόητα δηλαδή, στην σημερινή συγκυρία!
2. ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός, και ούτε βέβαια προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος, όταν επιφυλάσσεται για την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, ρόλος «φτωχού συγγενή» με πενιχρά μέσα και στελέχωση. Εκτός και αν πιστεύετε ότι διατηρώντας την ως μια ακόμα Διεύθυνση του Υπουργείου, και στριμώχνοντας κάποιες νέες γραφειοκρατικές ευθύνες, στις λειψές διατάξεις των άρθρων 124/125, που βρίσκονται στις λοιπές διατάξεις, του κατά τα άλλα «Μεταρρυθμιστικού» σας Νομοσχεδίου, «εκσυγχρονίζετε» τον περιβαλλοντικό έλεγχο στην χώρα. Πού είναι η μεταρρύθμιση που προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη» για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, σε Ανεξάρτητη Αρχή ; Οι άνθρωποι και τα στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δίνουν άνιση μάχη με το περιβαλλοντικό έγκλημα και εσείς τους υποβαθμίζετε σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία. Για ποιον εκσυγχρονισμό και προστασία του περιβάλλοντος μιλάτε ;
3. ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός, ούτε προστατεύεται το περιβάλλον και ούτε προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα με τις ρυθμίσεις που έρχονται για την εκτός σχεδίου δόμηση. Λέμε ξεκάθαρα, ότι η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να καταργηθεί, όπως είναι σήμερα. Αλλά όχι εις βάρος της μικροϊδιοκτησίας, όπως οι ταξικές ρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα έπρεπε να έρθει ένα αυτοτελές Νομοσχέδιο, μόνο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Τουλάχιστον να θεσμοθετηθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις μεταβατικές διατάξεις για 5 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια πρώτα, και μετά να ξέρουν όλοι από τώρα, ποιοι θα είναι οι κανόνες πολεοδόμησης.
4. ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και δεν προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιωμάτων ιδιοκτησίας όλων των πολιτών το ίδιο, όταν φέρνετε κατ’ εξαίρεση «δωράκια» για τις Τράπεζες και τα ψηλά κτήρια στο Ελληνικό. Γιατί δίνετε μόνο στις Τράπεζες το δικαίωμα να τακτοποιούν τις μεγάλες αυθαιρεσίες των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία ; Μήπως για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί απρόσκοπτα και πιο γρήγορα ; Και γιατί δίνετε δωρεάν μέτρα στα πολύ ψηλά κτήρια, εμμέσως, αφαιρώντας διάφορες εγκαταστάσεις, από τον συντελεστή δόμησης ;
5. ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και δεν προστατεύονται επί ίσοις όροις τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα όταν αυξάνονται τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο ή διατηρούνται αδικίες των νόμων της προηγούμενης Κυβέρνησης.
6. ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και δεν προστατεύονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όταν δεν διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ορεινής ή νησιωτικής περιοχής όπως ορίζει το Σύνταγμα στο αρ. 101.
7. ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός το να γίνεται ο Υπουργός Μέγας Χωροτάκτης και Πολεοδόμος, ο οποίος θα αποφασίζει για όλα και μετά από έναν χρόνο θα αποφασίζει και τι απαλλοτριώσεις θα κάνει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.
Θα όφειλε αυτό το Νομοσχέδιο να μην περιοριστεί απλά σε ένα «πράσινο» περιτύλιγμα ενός αφηγήματος για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αλλά να μπει σε ένα πραγματικά «πράσινο» περιεχόμενο.
«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τον άνθρωπο, που έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
Γιατί να πριμοδοτούνται οι ισχυροί και να περιορίζονται οι μικροί ;
Πόσο «πράσινο» είναι αυτό ;
Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε ανάμεσα σε άλλα:
• Να υπάρξει σχετική δεσμευτική πρόνοια στη σύνταξη των ΤΠΣ για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις, που να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
• Να περιέλθουν τα αδήλωτα και αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στους Δήμους της χώρας, και όχι στο Δημόσιο και να κινδυνεύουν έτσι να καταλήξουν στο Υπερταμείο. Με αυτόν τον τρόπο οι Δήμοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά, για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών.
• Προτείναμε επίσης να θεσμοθετηθεί καταβολή εισφοράς στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ) για τις συντάξεις των νέων γενεών, από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ. Κατά αντιστοιχία του ν.4162/2013, που είχαμε προτείνει ως ΠΑΣΟΚ και είχε υπερψηφιστεί τότε. Μια από τις ελάχιστες προτάσεις νόμου κόμματος που υπερψηφίστηκαν και έγιναν Νόμος κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.