Γερμανία και EE κατά Τραμπ για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις (Nord Stream 2)

two Germany flags on top of the Reichstag

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επέκρινε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, χαρακτηρίζοντάς τες “παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις”.
“Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις”, τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Εκτός από τη Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε στις κυρώσεις. “Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης και πρόσθεσε πως εξετάζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περνά κάτω από τη Βαλτική παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία και έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία ωφελείται περισσότερο από το έργο. Περίπου το 18% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019  νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2.

Ο Τραμπ απειλεί τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2