Golman Sachs: Ανάκαμψη των χρηματιστηρίων το β΄εξάμηνο του 2020

Δεν είναι συστημική κρίση αλλά η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για την κρίση του κορονοϊού. Θα υπάρξουν οικονομικές ζημίες από τον ίδιο τον ιό, αλλά η πραγματική ζημία οφείλεται στην ψυχολογία της αγοράς, καθώς οι ιοί ήταν στη ζωή των ανθρώπων ανέφερε η επενδυτική ττράπεζα. Σχετικά με τα χρηματιστήρια εκτίμησε πως θα ανακάμψουν πλήρως στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψη που έκανε η τράπεζα και στην οποία κλήθηκαν περίπου 1.500 πελάτες και εταιρείες, σύμφωνα με πηγές του Zerohedge.

Τα βασικά συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης είναι:

• Το 50% των Αμερικανών θα έρθει σε επαφή με τον ιό (150 εκατ. άνθρωποι) καθώς είναι πολύ μεταδοτικός. Αυτό είναι ίσο με το κοινό κρυολόγημα, του οποίου υπάρχουν περίπου 200 στελέχη.

• Το 70% του πληθυσμού της Γερμανίας θα έχει επαφή (58 εκατ. άτομα).

• Το peak του ιού αναμένεται στις επόμενες οκτώ εβδομάδες, μειούμενο στη συνέχεια.

• Ο ιός φαίνεται να είναι συγκεντρωμένος σε μια γεωγραφική ζώνη μεταξύ των 30-50 μοιρών του γεωγραφικού πλάτους, που σημαίνει ότι, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, προτιμά το κρύο. Το καλοκαίρι που έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο θα βοηθήσει. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι πιθανόν εποχιακός.

• Από αυτούς που έχουν επηρεαστεί, το 80% θα είναι σε πρώιμο στάδιο, 15% στο μέσο στάδιο και 5% στο κρίσιμο στάδιο. Τα συμπτώματα πρώιμου σταδίου είναι σαν το κοινό κρυολόγημα και τα συμπτώματα στα μέσα στάδια είναι σαν τη γρίπη. Το 5% θα είναι κρίσιμο και πολύ σταθμισμένο προς τους ηλικιωμένους.

• Το ποσοστό θνησιμότητας κατά μέσο όρο είναι έως 2%, με μεγάλο βάρος προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, που σημαίνει μέχρι 3 εκατ. άτομα. Στις ΗΠΑ, περίπου 3 εκατ. άτομα πεθαίνουν κυρίως εξαιτίας γήρατος και ασθενειών, το οποίο σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να πεθαίνουν νωρίτερα λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Αυτό μπορεί ωστόσο να πιέσει το σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης.

• Υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού στην προ εμβολίου περίοδο. Οι ΗΠΑ τείνουν προς την καραντίνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο τείνει να επιτρέψει την εξάπλωσή του, έτσι ώστε ο πληθυσμός να αναπτύξει μια φυσική ανοσία. Η καραντίνα είναι πιθανόν να είναι αναποτελεσματική και να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές ζημίες, αλλά θα επιβραδύνει τον ρυθμό μετάδοσης, δίνοντας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει το φορτίο που θα δεχθεί.

• Η οικονομία της Κίνας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επηρεάσει τις πρώτες ύλες και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ενδέχεται να χρειαστούν έως έξι μήνες για να ανακάμψει.

• Ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος τα τελευταία 30 χρόνια σε περίπου 2%.

• Ο δείκτης S&P 500 θα σημειώσει αρνητικό ρυθμό -15% έως -20% για το 2020 συνολικά.

• Θα υπάρξουν οικονομικές ζημίες από τον ίδιο τον ιό, αλλά η πραγματική ζημία οφείλεται κυρίως στην ψυχολογία της αγοράς. Οι ιοί ήταν μαζί μας πάντα. Οι χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να ανακάμψουν πλήρως στο β’ εξάμηνο του έτους.

Πως επηρέασε το πετρέλαιο

• Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια σύγκρουση των επιπτώσεων του ιού με τον αναπτυσσόμενο πόλεμο τιμών πετρελαίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Ενώ οι μειωμένες τιμές ενέργειας είναι γενικά καλές για τις βιομηχανικές οικονομίες, οι ΗΠΑ είναι πλέον ένας μεγάλος εξαγωγέας ενέργειας, συνεπώς υπήρξε αρνητική επίπτωση στην αποτίμηση του εγχώριου ενεργειακού τομέα. Αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να πιέσουν οικονομικά τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και οι Σαουδάραβες βρίσκονται στη μέση και δεν θέλουν να παραχωρήσουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς στη Ρωσία ή στις ΗΠΑ.

• Από τεχνική άποψη, η αγορά γενικά αναζητούσε έναν λόγο για να κάνει reset μετά τη μεγαλύτερη ανοδική αγορά στην ιστορία της.

• Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Κανείς δεν μιλάει για κάτι τέτοιο. Οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στις αγορές για να τις σταθεροποιήσουν και ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένος. Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με την 11η Σεπτεμβρίου από ό,τι με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.