
Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η UniCredit, έπειτα από τα πολύ καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Ο επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για το 2023 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον περιμένει ανάπτυξη 2,4%. Για το 2024, οι αναλυτές αναθεωρούν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη στο 1,4% από 1,5%.
Όπως σημειώνει η UniCredit, η επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντισταθμίζει τις υποβαθμίσεις που σκόπευε να κάνει για το δεύτερο εξάμηνο.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει αρκετά ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, όμως θα αρχίσει να επιβραδύνει από το φθινόπωρο, καθώς η θετική επίδραση από τον τουρισμό εξασθενεί, οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων γίνονται εμφανείς στην πραγματική οικονομία και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει τις βιομηχανικές παραγγελίες.
**********
Αν και το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει άμεσα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος, θεωρεί ότι οι οικονομικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Στα θετικά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και βροχοπτώσεων αυξάνει την αβεβαιότητα στο πεδίο της οικονομίας καθώς πέρα από τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο κόστος στις περιοχές που επλήγησαν.
Κόστος το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το β΄ τρίμηνο του έτους, σχετίζεται με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης ορισμένων περιοχών με απώλειες στην παραγωγική δυναμικότητα.
Από δημοσιονομική άποψη, οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα είναι, αφενός, η μέγιστη δυνατή κάλυψη της ανοικοδόμησης από ευρωπαϊκούς πόρους και αφετέρου, η χρονική κατανομή των αποζημιώσεων, ώστε να μη συγκεντρωθούν εξ ολοκλήρου σε ένα μόνο έτος.
Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες πηγές εσόδων, τακτικές ή έκτακτες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος χωρίς απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο και επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.
**********
Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie άναψε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους της πολύπαθης εταιρείας.
Ειδικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία που αποδεσμεύονται είναι τα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο, γραφεία, οικόπεδα και καταστήματα, αλλά και δεσμευμένοι λογαριασμοί ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Εθνική τράπεζα και στη Safra από θυγατρικές εταιρείες.
Την αποδέσμευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, υπό τον Γιώργο Σάμιο, καθώς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ήταν καταλυτικής σημασίας για τη συμφωνία εξυγίανσης.
Σημειώνεται πως η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά απο αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές που… μηδένισαν το κοντέρ της δικαιοσύνης. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους και άλλοτε ισχυρός άνδρες της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ακόμα έξι κατηγορούμενοι.