H Intrum που χρωστάει, η Aegean που κάνει νερά, η έξωση του Χ.Α. και η «ανταγωνιστικότητα» των μισθών στην Επιτροπή της Γιάννας

Η σουηδική Intrum, μαμά της Intrum Hellas που κάνει εργασίες «collections» οφειλών (loansharks τους αποκαλούν στο εξωτερικό), ανακοίνωσε προκαταρκτικά και μη ελεγμένα αποτελέσματα β΄τριμήνου 2020. Όπως είπε ο CEO, Mikael Ericson τα νούμερα είναι σημαντικά ανώτερα από αυτά που η διοίκηση είχε προβλέψει τον περασμένο Μάιο μεσούσης της πανδημίας, με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT)  να ανέρχονται σε 1,345 δισ. σουηδικές κορώνες (περίπου 130 εκατ. ευρώ) από 1,095 δισ. σουηδικές κορώνες που ήταν το προβλεπόμενο νούμερο.  Στα αποτελέσματα αυτά συνεισέφεραν και οι δραστηριότητες στις αγορές-κλειδιά όπως αναφέρει η εταιρεία που είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι λόγοι για καλύτερα αποτελέσματα ήταν η ταχύτητα εξομάλυνσης της άρσης του lockdown σε διάφορες χώρες αλλά και ο αυστηρός περιορισμός του κόστους.

Αυτός λοιπόν ο αυστηρός περιορισμός του κόστους φαίνεται να ισχύει υπέρ το δέον στη θυγατρική της Intrum στην Ελλάδα την Intrum Hellas, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος. Είναι τόσο αυστηρός ο έλεγχος του κόστους φαίνεται, που έχει καθυστερήσει να πληρώσει συνεργαζόμενους δικηγόρους αρκετούς μήνες. Φανταζόμαστε ότι ο κ. Γεωργακόπουλος πληρώνεται προκαταβολικά από την εταιρεία για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και να  παίζει το γκολφ του. Το ίδιο οφείλει να κάνει και γι΄αυτούς που δουλεύουν σκληρά στο δρόμο.

Νερά κάνει η Aegean 

Η πολύ καλή εταιρεία Aegean Air που ξαφνικά βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, «κάνει νερά» τελευταία. Αποτέλεσμα να έρχεται σε σύγκρουση με πελάτες της. Τι εννοούμε; Αμέσως μετά την άρση του lockdown τιμολόγησε κάποιους προορισμούς π.χ. Μύκονος με υψηλές τιμές. Κάποιοι αγόρασαν τα εισιτήριά τους σε αυτές τις ακριβές τιμές. Όμως, φαίνεται ότι τα αεροπλάνα δεν γέμισαν, με αποτέλεσμα η εταιρεία για την ίδια πτήση να ρίξει τις τιμές και να κάνει μέχρι προσφορές με αποκλίσεις τιμών που έφθαναν ή ξεπερνούσαν το 40%. Όσοι φρόντισαν και αγόρασαν έγκαιρα τα εισιτήρια την πάτησαν.
Έκανε όμως έκανε και κάτι άλλο. Απροειδοποίητα άλλαξε και τον τύπο του αεροσκάφους και την ώρα της πτήσης, με αποτέλεσμα κάποιοι πελάτες να αναγκαστούν να ακυρώσουν τις πτήσεις. Το τρίτο λάθος της εταιρείας ήταν ότι δεν επέστρεφε τα χρήματα, αλλά έδινε credit voucher, αποδίδοντας τις αλλαγές στον κορωνοϊό, κάτι που δεν ισχύει για τα αναφερόμενα δρομολόγια αφού τα εισιτήρια εκδόθηκαν μετά την άρση της απαγόρευσης των πτήσεων.
Τώρα, αν προσπαθούσες να επικοινωνήσεις με την εταιρεία, ατύχησες. Μέσω τηλεφώνου, η αναμονή ήταν τέτοια που γενικά δεν αντέχεις να περιμένεις (όπως σε call center του δημοσίου). Ταυτόχρονα αποθάρρυναν, λέγοντας στους πελάτες να αποφεύγουν να τηλεφωνούν αν η πτήση τους δεν είναι τις επόμενες επτά ημέρες. Μέσω mail, οι εκπρόσωποι της Aegean  έδωσαν σημεία ζωής μετά από 16 ημέρες και καθόλου ικανοποιητικές απαντήσεις. Η εταιρεία έχει καταγγελθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Μπορεί η πανδημία να έφερε τα πάνω-κάτω και να αιφνιδίασε, αλλά οι μεγάλες εταιρείες στη φουρτούνα φαίνονται.

Εκτός Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το Χρηματιστήριο

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη συζήτησή του στις επιτροπές, είναι έτοιμο για την ολομέλεια. Μία διάταξη, η οποία πέρασε στη σκιά της δημοσιότητας είναι ότι πλέον το Χρηματιστήριο δεν θα έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά, αφού όλοι κατάλαβαν ότι ο ελεγχόμενος (το Χρηματιστήριο είναι εισηγμένη ανώνυμη εταιρεία) δεν μπορεί να κάνει και τον ελεγκτή. Το ΧΑ θα είναι απλά μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής.
Πάντως, το νομοσχέδιο μπορεί να πολλαπλασιάζει τα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές έως 1.000.000 ευρώ από 50.000 ευρώ, αλλά δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Ίσως δημιουργήσει νέα. Το πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο και θα ισχύει για όλες τις εταιρείες.  Δηλαδή ότι ισχύει για την Coca Cola θα ισχύει και για τις μικρότερες και πολύ μικρότερες εταιρείες. Απλά οι μεγάλες μπορούν να υποστηρίξουν τη οργάνωση, οι μικρότερες όχι.
Επιπλέον το νομοσχέδιο δεν προβλέπει σχεδόν τίποτα για τους ορκωτούς που λειτουργούν με τη μορφή «franchising», ούτε για τον έλεγχο των εποπτών (Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπής Τυποποίησης και Ελέγχων).

Χαίρονται στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 

Χαρές κάνουν στην Επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου «Ελλάδα 2021», την επιτροπή που τα έχει κάνει θάλασσα, προκαλώντας την κοινή γνώμη με τα λάθη της (προκάλεσε μέχρι πανεπιστημιακούς όπως για παράδειγμα την τέως Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ κυρία Μαρίας Δελιβάνη–Νεγρεπόντη, η οποία πήρε την πρωτοβουλία να συστήσει άλλη Επιτροπή «ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21»). Γιατί κάνουν πάρτι; Μα, για τα χρήματα.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που συνάπτει η Επιτροπή με το προσωπικό που απασχολεί με συμβάσεις εργασίας δεν διέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο των φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά καθορίζονται ελεύθερα με διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είναι γνωστό την εποπτεία της Επιτροπής έχει απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου. Η λειτουργία της εξαιρείται και από άλλες διατάξεις (διενέργεια διαγωνισμών, προσλήψεις κλπ.) με το σκεπτικό ότι δεν επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό. Βέβαια, η όλη οργάνωση είναι το προκάλυμμα. Η Επιτροπή λειτουργεί ως «ΜΚΟ», που αντλεί πόρους εκτός από τον ιδιωτικό τομέα από φορείς που ελέγχονται από το δημόσιο (ΔΕΚΟ) ή λειτουργούν για λογαριασμό του δημοσίου (όπως είναι η Τράπεζα Ελλάδος, που είναι ο ταμίας του δημοσίου).

Σχετικά με την «ανταγωνιστικότητα» των αμοιβών, θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί που εργάζονται και προβάλλονται στο όνομα του Έθνους θα πρέπει να πληρώνουν και όχι να πληρώνονται. Τώρα, όσοι πίστευαν ότι όλα αυτά θα γίνονταν σε εθελοντική βάση, δεν κατάλαβαν πόσο η Ελλάδα χρεώθηκε το 2004.