Η Αργεντινή καταθέτει νέα πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της $65 δισ.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επισημοποίησε την τροποποιημένη προσφορά αναδιάρθρωσης ομολόγων της το Σάββατο το βράδυ, επιβεβαιώνοντας σε προεδρικό διάταγμα ότι θα υποβάλει τη νέα συμφωνία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) τη Δευτέρα (ως αρμόδια εποπτική αρχή για την έκδοση ομολόγων και μετοχών).

Το διάταγμα περιγράφει πως η κυβέρνηση έκανε κάποιες τροποποιήσεις στην αρχική της προσφορά που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που αποτελεί ένα βήμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Η Αργεντινή και οι κύριοι πιστωτές της κατέληξαν σε κατ΄αρχήν συμφωνία στις 4 Αυγούστου για την αναδιάρθρωση περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα μετά από μήνες συνομιλιών, σπάζοντας ένα αδιέξοδο που είχε απειλήσει να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η κυβέρνηση είπε ότι θα υποβάλει στην SEC στις 17 Αυγούστου την πρόταση, με στόχο «να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, να δώσει ασφάλεια στον ιδιωτικό τομέα και να προσφέρει στη χώρα μια νέα πλατφόρμα ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας της 4ης Αυγούστου και του διαλόγου με τους πιστωτές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τις προσαρμογές στο πρότυπο συμβατικό πλαίσιο που υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα με στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργίας της διαθήκης που αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε επιτυχούς αναδιάρθρωσης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αφού ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω των ομολόγων, η Αργεντινή θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει μια ατελή συμφωνία δανεισμού 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια.