Η ΕΚΤ επιβράδυνε τις αγορές ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα γι΄αυτό και αυξήθηκαν οι αποδόσεις

Τα απολογιστικά στοιχεία για την εβδομάδα που τελείωσε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η ΕΚΤ επιβράδυνε τις αγορές ομολόγων από την αγορά, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και την μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις τους το παραπάνω διάστημα. Πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ περιορίστηκαν στα 13,7 δισ. ευρώ ενώ κατά μέσο όρο η Κεντρική Τράπεζα όλο το προηγούμενο διάστημα απορροφούσε από την αγορά ομόλογα αξίας 23,9 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ απέδωσε το «φρενάρισμα» αυτό σε τεχνικούς λόγους. Μάλιστα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης τόσο σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με παρέμβαση του στο πρακτορείο Reuters ζήτησε από την ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων που παρατηρείται τελευταίως δεν αντανακλά τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας.