Ενίσχυση εφημερίδων αλά Ελληνικά και το «Μακελειό» Πέτσα-Κρέτσου

O υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναγκάστηκε να αποσύρει την απόφαση οικονομικής ενίσχυσης 36 συγκεκριμένων επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες λόγω πολιτικών και άλλων αντιδράσεων. Η λίστα με τις επιχειρήσεις που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και την εταιρεία που εκδίσει την εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ, μέχρι άλλες που εκδίδουν εφημερίδες που δημοσιεύουν προβλέψεις για το στοίχημα και άλλες χωρίς ουσιαστικό προσωπικό ή καλύπτουν άλλη ανάγκη, που δεν συνάδει ούτε με το γράμμα ούτε και με το πνεύμα του νόμου. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται ιστορικές εφημερίδες της επαρχίας.

Η δήλωση Κρέτσου:

Με το που δημοσιοποιήθηκε η λίστα αντέδρασε ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης, με ποια δημοκρατική αντίληψη και με ποια ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να χαρίσει χρήματα των φορολογουμένων σε μια εφημερίδα, όπως το Μακελειό;
Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τί υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις.
Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Αφού την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί τη 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει «δώρα» στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί «εκδότες μπαταχτσήδες», όπως και τον γνωστό Χίο, για την «προσφορά» του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία.
Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους»

Η απάντηση Πέτσα:

Στη δήλωση του Λ. Κρέτσου απάντησε ο Στέλιος Πέτσας:
«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ).
Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».

Τα γεγονότα

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η αρχική απόφαση ήταν του Νίκου Παππά επί ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί κρατική ενίσχυση επιλεκτικά σε εφημερίδες και συνολικά 16.000.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Ο Παππάς δεχόταν πιέσεις από τους εκδότες και τις ενώσεις των δημοσιογράφων για να στηρίξει τον τύπο, όπως έκανε η γαλλική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το 2009. Η γαλλική κυβέρνηση με νόμο κατοχύρωσε την οικονομική στήριξη του τύπου συνολικά, από χρηματοδότηση του κόστους εκτύπωσης μέχρι μείωση ταχυδρομικών τελών, ΦΠΑ κλπ., με διαφανείς τρόπους. Στόχος ήταν να μην χαθεί ο έντυπος λόγος, η άποψη, η διαφορετικότητα γνώμης, η κριτική και ο πολιτισμός της γραφής.
Στην Ελλάδα, η απόφαση αμφισβητήθηκε διότι αφενός δημιούργησε το αίσθημα της αδικίας σε άλλους κλάδους αφετέρου δεν περιλαμβάνει όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιλεκτικά κάποιες εφημερίδες μεταξύ των οποίων και νέες εφημερίδες, με σαφή πολιτικό προσανατολισμό και υποστήριξη στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, το ότι επέλεξαν να ενισχύσουν επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί μόλις 24 μήνες πριν ενώ εάν πραγματικά ήθελαν να ενισχύσουν τον τύπο, όφειλαν να ενισχύσουν μόνο επιχειρήσεις, που λειτούργησαν περισσότερα χρόνια μεσούσης της οικονομικής κρίσης και είχαν πραγματικά ανάγκη.
Επίσης, ένα εμπόδιο ήταν οι αντιρρήσεις των δανειστών. Ετσι, βρέθηκε τρόπος να ενταχθούν οι ενισχύσεις στο καθεστώς του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (Κανονισμός de minimis)
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθέτησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, και τροποποίησε προς το χειρότερο τους όρους. Συγκεκριμένα, η πρώτη υπουργική απόφαση που υλοποιεί την βούληση του Νίκου Παππά δημοσιεύτηκε λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Απόφαση 107, ΦΕΚ/Β/2355/18 Ιουνίου 2019). Την απόφαση υπογράφουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, υφιστάμενος τότε του Νίκου Παππά και αρμόδιος για θέματα τύπου.
Τι αναφέρεται στην απόφαση; Συνοψίσαμε βασικά σημεία, που έχουν την μεγαλύτερη σημασία:
Δεσμεύονται 6.000.000 ευρώ για την ενίσχυση του τύπου το έτος 2019.
Σκοπός: Είναι απαραίτητη η στήριξη και ανάπτυξη των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου.
Ποιούς αφορά: Αφορά σε επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως συχνότητας έκδοσης, με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 58.13.10 (Έκδοση έντυπων εφημερίδων).
Κριτήρια επιλεξιμότητας: Στο πρόγραμμα υπάγονται οι επιχειρήσεις που πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας έκδοσης έντυπων εφημερίδων τουλάχιστον προ είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την υποβολή της αίτησης,
2. να μην περιέχουν ύλη η οποία αποτελεί αναπαραγωγή του περιεχομένου άλλου εντύπου, εφημερίδας ή περιοδικού, που έχει δημοσιευθεί ή δημοσιεύεται σε έντυπο ίδιου η διαφορετικού εκδότη. Ως αναπαραγωγή νοείται η αναδημοσίευση κειμένου άλλου εντύπου του ίδιου ή άλλου εκδότη ή άλλης δημοσιογραφικής πηγής χωρίς ουσιαστική συντακτική παρέμβαση και χωρίς αναφορά στην πηγή. Σε περίπτωση δημοσίευσης όμοιων κειμένων σε διαφορετικά έντυπα, ως αναπαραγωγή νοείται το κείμενο του χρονικά επόμενου σε έκδοση εντύπου,
3. η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,
4. η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις,
5. οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής ύλης της εφημερίδας,
6. ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας είτε αυτή ανήκει σε φυσικό είτε σε νομικό πρόσωπο, να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απειλή, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σε οποιαδήποτε ποινή για κάθε οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα. Αν η εφημερίδα ανήκει σε ομόρρυθμη ή σε ετερόρρυθμη εταιρεία, σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή κεφαλαιουχική εταιρεία η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για τους εταίρους και τους διαχειριστές, ενώ, αν η εφημερίδα ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), και για τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
7. να μην διανέμονται δωρεάν,
8. να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμισμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή,
9. να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής,
10. να πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων του Κανονισμού de minimis αριθμ. 1407/2013.

Τρόπος υπολογισμού ποσού ενίσχυσης
Κάθε επιχείρηση έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας λαμβάνει ποσό ενίσχυσης που προσδιορίζεται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με βάση τα κάτωθι:
α) το συνολικό ποσό της ενίσχυσης για τις ανωτέρω επιχειρήσεις,
β) το συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, και γ) τον αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Ειδικότερα: 1) Το ποσό της ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε επιχείρηση που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 για να υπαχθεί στο πρόγραμμα, προκύπτει ως το γινόμενο του συνολικού ποσού της ενίσχυσης επί του πηλίκου της διαίρεσης του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής δια του συνολικού αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης του συνόλου των επιχειρήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 κατά το χρόνο υποβολής των αιτήσεών τους υπαγωγής.
2) Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης που δύναται να λάβει μια επιχείρηση ανέρχεται σε 200.000 ευρώ (αφαιρώντας τυχόν άλλες επιδοτήσεις ήσσονος, κανονισμός de minimis),
3) Το μέρος του ποσού ενίσχυσης για έκαστη επιχείρηση, όπως αυτό προκύπτει βάσει της ανωτέρω μεθόδου υπολογισμού, το οποίο τυχόν υπερβαίνει το ανώτατο ποσό ενίσχυσης κατά την περίπτωση 2, αναδιανέμεται βάσει της ίδιας μεθόδου στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 για να υπαχθούν στο πρόγραμμα μέχρις εξαντλήσεως του συνολικού ποσού ενίσχυσης, τηρουμένου σε κάθε περίπτωση του ανωτέρω ανώτατου ποσού ενίσχυσης.

Διορία
Η παραπάνω απόφαση έδινε διορία 60 ημερών για την υποβολή των αιτήσεων μετά την 22η Ιουλίου 2019, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία υποβλής αιτήσεων ήταν η 19η Σεπτεμβρίου 2019.
Ανεξάρτητα από την αμφισβήτηση της όλης απόφασης, είχε κάποια κριτήρια. Τα πιο βασικά ήταν ότι η βοήθεια δίνεται σε υγιείς επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες . Επίσης, βασικό κριτήριο κατανομής της βοήθειας ήταν ο αριθμός προσωπικού δηλαδή το ποσό που θα ελάμβανε κάθε επιχείριση θα ήταν αναλογικό βάσει του αριθμού των εργαζομένων. Για παράδειγμα μία επιχείριση με αριθμό εργαζομένων 300 άτομα θα ελάμβανε 30 φορές περισσότερη ενίσχυση από ότι μια επιχείριση με 10 άτομα (η συνολική επιδότηση 6.000.000 * (πηλίκο αριθμού εργαζομένων επιχείρησης / δια αριθμό συνόλου εργαζομένων επιχειρήσεων που ενισχύονται). Σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ ανά επιχείριση, αφαιρώντας ποσά που έχουν παρθεί ως ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Αλλάζει η κυβέρνηση και τροποποιεί την απόφαση

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 έκανε διάφορες τροποποιήσεις της απόφασης 107. Μετέθεσε την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (ως και την 15η Οκτωβρίου 2019) με την ΚΥΑ Αριθμ. Ε/182, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ/Β/3523, 19-9-2019 ενώ ακολούθησαν βασικές αλλαγές με τις ακόλουθες ΚΥΑ:
Αριθμ. Ε/229 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ/Β/3821/ στις 15 Οκτωβρίου 2019 και
Αριθμ. Ε/237 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3966/Β/30-10-2019. Την τελευταία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Στέλιος Πέτσας.
Οι βασικές αλλαγές ήταν οι εξής:
1. Αυξήθηκε το ποσό κατά 1.500.000 ευρώ. Δηλαδή το διαθέσιμο προς επιχορήγηση ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ από 6.000.000 ευρώ.
2. Μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πριν από 18 μήνες και όχι πριν από 24. Αυτό έγινε για να μπουν και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες βέβαια ιδρύθηκαν αργότερα για «να μπουν και τα δικά μας παιδιά».
3. ¨Αλλαξε ο ορισμός σχετικά με το περιεχόμενο των εφημερίδων και υπάγονται επιχειρήσεις με εφημερίδες των οποίων «η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές ή οικονομικές ειδήσεις.». Η αρχική διατύπωση ήταν «η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις». Έτσι, έγιναν επιλέξιμες και εβδομαδιαίες οικονομικές εφημερίδες με ελάχιστη κυκλοφορία.
4. Καταργήθηκαν τα κριτήρια της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
5. Καταργήθηκε το κριτήριο να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από
εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Σε αυτή την περίπτωση προβλέφθηκε οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στους εργαζομένους να εκχωρήσουν στους εργαζόμενους το ποσό της ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών προς το Δημόσιο ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία, στους εργαζόμενους θα εκχωρηθεί κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα, το τυχόν εναπομείναν ποσό ενίσχυσης μετά τη διενέργεια των συμψηφισμών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
6. Παρατάθηκε η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων έως και την 4η Νοεμβρίου 2019, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ στο ΦΕΚ.

Η εφαρμοστική απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου με τη λίστα

Και καταλήγουμε στην εφαρμοστική απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου, που υπογράφουν πάλι οι τρεις υπουργοί από την οποία προέκυψε και η λίστα με τις επιχειρήσεις που ενισχύονται και τα ποσά της ενίσχυσης, την οποία όμως ο υπουργός Στέλιος Πέτσας ανακάλεσε. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή επιδοτούνται συνολικά 36 επιχειρήσεις, όπου εργάζονται 2.121 εργαζόμενοι με ποσό 6.701.775 ευρώ. Από τις 36 επιχειρήσεις, οι 31 παίρνουν το σύνολο του μέγιστου ποσού της ενίσχυσης δηλαδή 200.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό συμβαίνει γιατί το ποσό είναι επαρκές για όλους αφού αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ (οι εταιρείες που δεν παίρνουν το σύνολο του ποσού ίσως έχουν λάβει άλλες επιχορηγήσεις ήσσονος σημασίας). Και πάμε στα παράδοξα:
– Υπάρχει επιχείριση με έναν εργαζόμενο που λαμβάνει το μέγιστο ποσό των 200.000 ευρώ.
– Περιλαμβάνονται εταιρείες που εκδίδουν εφημερίδες με προβλέψεις για το στοίχημα και μόνο.
– Περιλαμβάνονται κλαδικές εφημερίδες ή εφημερίδες που ασχολούνται με τη θρησκεία.
– Περιλαμβάνονται εφημερίδες που πουλάνε σε εβδομαδιαία βάση λιγότερα από 1.000 φύλλα.
– Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που έχουν δημοφιλείς ιστοσελίδες και διαθέτουν μία εβδομαδιαία εφημερίδα ως ασφαλστικό όχημα δηλαδή για να ασφαλίσουν το προσωπικό στο ταμείο των δημοσιογράφων, διότι μέχρι το 2017, το ταμείο των δημοσιογράφων (πλέον ΕΦΚΑ) δεν ασφάλιζε το προσωπικό των ιστοσελίδων (ούτε αυτό δεν έλαβε υπόψη ο νόμος).
– Περιλαμβάνονται εφημερίδες που δεν τηρούν μια από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για το περιεχόμενο και συγκεκριμένα «να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Τέλος, το εάν πληρούνται οι άλλες προβλέψεις του νόμου είναι κάτι που αμφισβητείται βάσιμα από το αποτέλεσμα με συνέπεια κάποιος μπορεί να καταλήψει στο γενικότερο λογικό συμπέρασμα ότι αυτός δεν είναι νόμος για την ενίσχυση του τύπου, αλλά κοστούμι, που κόβεται και ράβεται στις πιέσεις κομματικών και άλλων συμφερόντων, που έχουν πρόσβαση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Και θυμίζει ένα μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ…

Ακολουθεί η απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2019 με τη λίστα των ωφελουμένων:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ (1)

Χρήστος Ιωάννου