Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Αυστραλίας κατηγορεί την Google για παραπλάνηση χρηστών

Η ρυθμιστική αρχή του ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτών της Αυστραλίας (Australian Competition and Consumer Commission-ACCC), προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας την Δευτέρα 27/7, κατηγορώντας την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ότι παραπλανούσε τους καταναλωτές για να λάβει άδεια της χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων για στοχευμένη διαφήμιση και ζητάει να επιβληθεί πρόστιμο εκατομμυρίων καθώς στοχεύει να δημιουργήσει προηγούμενο.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο έλεγχος αυξάνεται παγκοσμίως σχετικά με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, με τους νομοθέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να επικεντρώνονται πρόσφατα στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν τα δεδομένα των χρηστών. Σε δικαστικά έγγραφα, η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών κατηγόρησε την Google ότι δεν έλαβε ρητή συγκατάθεση ή δεν ενημέρωσε σωστά τους καταναλωτές για μια κίνηση του 2016 να συνδυάσει προσωπικά στοιχεία σε λογαριασμούς Google με δραστηριότητες περιήγησης σε ιστότοπους εκτός Google.

“Αυτή η αλλαγή … άξιζε πολλά χρήματα για την Google”, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Rod Sims. “Υποστηρίζουμε ότι το πέτυχαν μέσω παραπλανητικής συμπεριφοράς.”

Η αλλαγή επέτρεψε στη Google να συνδέσει τη συμπεριφορά περιήγησης εκατομμυρίων καταναλωτών με τα ονόματα και τις ταυτότητές τους, παρέχοντάς της εξαιρετική ισχύ στην αγορά, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή. «Θεωρούμε ότι η Google παραπλάνησε τους Αυστραλούς καταναλωτές σχετικά με το τι σχεδίαζε να κάνει με μεγάλες ποσότητες των προσωπικών τους πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής δραστηριότητας σε ιστότοπους που δεν είναι συνδεδεμένοι με την Google», δήλωσε ο Sims.

Ωστόσο, η Google είπε ότι η αλλαγή ήταν προαιρετική και ζητήθηκε η συναίνεση των καταναλωτών μέσω γνωστών και εύληπτων ειδοποιήσεων. “Εάν ένας χρήστης δεν συναινέσει, η εμπειρία του σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας παρέμεινε αμετάβλητη”, δήλωσε εκπρόσωπος της Google, προσθέτοντας ότι η εταιρεία προτίθεται να υπερασπιστεί τη θέση της.

Τον Ιούνιο του 2016, η Google άλλαξε τη διατύπωση της πολιτικής απορρήτου της, καταργώντας μια αναφορά ότι δεν θα συνδυάζει δεδομένα γνωστά ως «cookie» από την επιχείρηση προβολής διαφημίσεων, DoubleClick (εταιρία διαφήμισης της Google), με τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών. Αντ ‘αυτού, η νέα πολιτική έγραφε: “Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας, η δραστηριότητά σας σε άλλους ιστότοπους και εφαρμογές ενδέχεται να συσχετίζεται με τα προσωπικά σας στοιχεία για τη βελτίωση των υπηρεσιών Google.”

Η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή ισχυρίζεται ότι η Google χρησιμοποίησε τα συνδυασμένα δεδομένα για να ενισχύσει τη στοχευμένη διαφήμιση – βασική πηγή εισοδήματος της Google – και ότι δεν κατέστησε σαφές στους καταναλωτές τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της. «Αυτή είναι μια ενέργεια που κάνουμε και που δεν έχουν κάνει άλλοι», δήλωσε ο Sims.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση, όπως και άλλοι ομότιτλοί μας στο εξωτερικό, και αυτό θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται αυτές οι πλατφόρμες, για να βεβαιωθούμε ότι το διαδίκτυο είναι προς όφελος των χρηστών και όχι εις βάρος».