Οι εταιρείες που ο Πρωθυπουργός θαυμάζει και αυτές, που παλεύουν μόνες τους

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Οι τελευταίες ημέρες του Μαΐου είχαν καλές ειδήσεις από ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, λόγω των επιτυχιών τους. Και στεύθησαν με μια επιβράβευση το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωθυπουργικό του γραφείο απέδωσε τα εύσημα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τρεις εταιρείες για τις επιτυχίες τους–ορόσημο, όπως τις χαρακτήρισε, τόσο ως προς την εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, όσο και για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές επιτυχίες τους, καθώς οι δύο εξαγοράστηκαν από παγκόσμιους κολοσσούς και η τρίτη, κέρδισε την επενδυτική εμπιστοσύνη μεγάλου αγγλικού fund.

Πρόκειται για τις Softomotive και Think Silicon που εξαγοράστηκαν από τις Microsoft και Applied Material αντίστοιχα και την DeepSea, που κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από το αγγλικό επενδυτικό σχήμα ETF Partners. Η Softomotive δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA – robotic process automation), έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και – σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» – εξαγοράστηκε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η Think Silicon αναπτύσσει συστήματα επεξεργασίας γραφικών ειδικά σχεδιασμένα για μικρές και φορητές συσκευές, πουλήθηκε άνω των 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις καθώς το τίμημα δεν ανακοινώθηκε και η DeepSea, μια πλατφόρμα λογισμικού (logistics) για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των πλοίων, στην οποία το αγγλικό fund ETF Partners, όπως προαναφέραμε, επένδυσε 3 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να συγχαρεί τους ιδρυτές των τριών αυτών επιχειρήσεων που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις καθώς επίσης και τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύτηκαν και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου, ήταν απολύτως αιτιολογημένη και σωστή.

Και γίνεται, μάλιστα, τη συγκεκριμένη συγκυρία που η χώρα μπαίνει σε μια αχαρτογράφητη οικονομική κρίση και ύφεση, που η προβληματική οικονομική δομή της χρειάζεται αναδόμηση βασισμένη σε νέους παραγωγικούς τομείς και η πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο αναδιάρθρωσης «Next Generation EU», αν όχι σε όλους, στους περισσότερους πυλώνες του θα στηριχθεί στις νεοφυείς επιχειρήσεις για ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον (ανάπτυξη δικτύων 5G, Τεχνητή Νοημοσύνη, ασφάλεια κυβερνοχώρου, cloud, βιοποικιλότητα, αειφορία κ.λπ).

«Όταν διάβασα στις ειδήσεις για αυτές τις επενδύσεις, πραγματικά ενθουσιάστηκα, διότι πιστεύω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα: σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από ταλαντούχους ανθρώπους κατάφεραν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω, όμως, ότι επίσης καταδεικνύει το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά περισσότερα πράγματα για να στηρίξουμε το περιβάλλον των νεοφυών μας επιχειρήσεων αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν στη χώρα περισσότερα κεφάλαια, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν περισσότερο το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

Η AgroApps

Όμως, τις ίδιες ημέρες και μια άλλη είδηση κυκλοφορούσε στα επιχειρηματικά νέα των οικονομικών sites: η επένδυση ελληνικής εταιρείας στην «ευφυή γεωργία» μιας startup.

Η Space Hellas απέκτησε άμεσα το 19% των υφιστάμενων μεριδίων της AgroApps με στόχο το 45%, οπότε και η επένδυση θα φτάσει στο ποσό του 1.275.000 ευρώ. Η AgroApps («Αγροτικές Εφαρμογές Ι.Κ.Ε.»), προσφέρει ψηφιακές λύσεις για τον αγροτικό τομέα που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, τα εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και τα μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών.

Η Agro Apps ιδρύθηκε το 2015, το 2018 ήταν μία από τις τρεις επιλαχούσες εταιρείες του διαγωνισμού Copernicus Masters (Airbus Challenge) της Κομισιόν, ενώ το 2019 απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων που διεξήχθη στο πλαίσιο του Digital Economy Forum στην Αθήνα, από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και η Space Hellas με πολυετή εμπειρία, από το 1985, σε ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων λύσεων ICT.

Με λίγα λόγια το «αύριο» της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.

Δεν ξέρουμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον πρόεδρο του ΔΣ της Space Hellas, Σπύρο Μανωλόπουλο και τη Γενική Διευθύντρια της AgroApps, Μάχη Συμεωνίδου, αν διέφυγε της προσοχής του ή αν το deal ήταν ανάξιο συγχαρητηρίων λόγω εύρους.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και οι δυο επιχειρήσεις είναι ελληνικές, ο τομέας τους «αιχμή του δόρατος» για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής και όχι μόνο οικονομίας και ότι επενδύσεις σαν κι αυτή γίνονται επίσης «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα» και έχουν αποτύπωμα και υπεραξία που θα «εξαργυρωθεί» εδώ. Και πάνω απ΄ όλα, αυτές οι επενδύσεις και οι startups είναι οι μόνες που μπορούν να ανακόψουν ένα νέο μεταναστευτικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων μας.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ενδιαφέρον και καλές προθέσεις ώστε η χώρα να μην μείνει στην αποβάθρα βλέποντας το τραίνο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης να περνά (trainspotting). Όμως, μέχρι τώρα μένει στις προθέσεις και τις κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες.

Γιατί προθέσεις και εξαγγελίες παραμένουν μέχρι στιγμής το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων που θα συγκροτηθεί μέσω της πλατφόρμας Elevate Greece, τα «χλωμά» έστω φορολογικά κίνητρα σε Business Angels, η σύνδεση της έρευνας των ΑΕΙ και ΕΚ με την επιχειρηματικότητα, είτε μέσω licensing των πνευματικών δικαιωμάτων μιας ευρεσιτεχνίας είτε μέσω της δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin-off), όπου σημαντικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν σύγχρονα Κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs) ή ακόμη η προκήρυξη για τη ΧΡΩΠΕΙ, που μόλις την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, η αίτηση για την υπαγωγή του Κέντρου Καινοτομίας (το κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς με τα 18 στρέμματα) στις διατάξεις για την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

(Αυτή η προκήρυξη… προκηρύσσεται από τον υφυπουργό από την αρχή του έτους. Όπως και το μητρώο των startups. Προτεραιότητες που θα έπρεπε να ήταν από τις κορυφαίες αυτής της κυβέρνησης. Από πέρυσι…).

Και μπορεί η συγκυρία να ευνοεί επικοινωνιακά τα τηλεσυγχαρητήρια του Μαξίμου σε εταιρείες όπως η Softomotive και η Think Silicon, όμως η πολιτική συγκυρία γεννά και καχυποψία όταν και οι δυο ανήκουν στο δίκτυο του οργανισμού υποστήριξης επιχειρηματικότητας Endeavor Greece, το οποίο ίδρυσε στην Ελλάδα η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόβσκι.