Η ιστορική Rolls-Royce ζητά από τους μετόχους της 2,6 δισ. λίρες για την επιβίωσή της

Η διοίκηση της Rolls-Royce, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων κινητήρες για αεροσκάφη θα ζητήσει από τους μετόχους την Τρίτη την αύξηση κεφαλαίου κατά 2 δισ. λίρες για να επιβιώσει από την πανδημία του κορωνοϊού δεδομένου ότι έχει επηρεάσει τις αερομεταφορές και πολλά αεροπλάνα δεν πετούν.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για μία εταιρεία που έχει συνδεθεί με την ιστορία της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, κατασκευάζοντας κινητήρες που τροφοδότησαν βομβαρδιστικά του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούν να οδηγούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πυρηνικά υποβρύχια της χώρας.

Οι επενδυτές αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου Warren East να μειώσει 9.000 θέσεις εργασίας και να κλείσει εργοστάσια για να κατεβάσει το επίπεδο της παραγωγής και να προσαρμοστεί στο επίπεδο ζήτησης.

Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν 10 νέες μετοχές για κάθε τρεις που κατέχουν με 32 πένες η καθεμία, με έκπτωση 41% επί της θεωρητικής προσαρμοσμένης τιμής μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 5,4 δισ. λιρών το πρώτο εξάμηνο του 2020 και έχει να αποπληρώσει χρέος 3,2 δισ. λίρες έως το τέλος του επόμενου έτους. Σε ένδειξη στήριξης η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγγυηθεί δάνειο 1 δισ. λιρών.

Η Rolls αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου των προϊόντων που εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς έρευνας και ανάπτυξης. Αγοράζει επίσης από 2.300 μικρότερους προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ υποστήριζε συνολικά 135.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Η χρηματιστηριακή αξία της Rolls από πάνω από 20 δισεκατομμύρια λίρες το 2018 σε 4,7 δισεκατομμύρια λίρες.