Οι Ιταλοί ψηφίζουν για περιφέρειες και για μείωση του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου τους – Στην Ελλάδα;

Ανάγκη μείωσης και του αριθμού των Ελλήνων Βουλευτών, μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει αλλά «θάφτηκε» από τα κόμματα.

Οι Ιταλοί πολίτες θα πάνε στις κάλπες το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου για περιφερειακές εκλογές και για να ψηφίσουν αλλαγές στο σύνταγμα. Οι εκλογές αποτελούν ένα τεστ για το πως θα αντιδράσει η κοινωνία από τη νέα κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.  Επίσης, θα είναι ένα τεστ για την κυβέρνηση καθώς και η οικονομία της Ιταλίας έχει πληγεί σοβαρά.

Οι Ιταλοί θα ψηφίσουν για να εκλέξουν περιφερειάρχη σε επτά περιφέρειες (Τοσκάνη, Βαλέ ντ΄Αόστα, Λιγουρία, Μάρκε, Απουλία, Βένετο και Καμπανία) καθώς και σε δημοψήφισμα με θέμα εάν θα μειωθεί ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου σε 600 από 945, κάτι που οι περισσότεροι αναμένεται να συμβεί.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν οι Ιταλοί αποφασίσουν μείωση των βουλευτών τότε θα αναλογεί ένας βουλευτής για κάθε 100.000 Ιταλούς.

Στην Ελλάδα, με τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου αντιστοιχεί ένας βουλευτής για κάθε 33.000 πολίτες. Να θυμίσουμε ότι στην αρχή της οικονομικής κρίσης είχε ξεκινήσει συζήτηση για την αναγκαία μείωση του αριθμού των Ελλήνων Βουλευτών, αλλά η συζήτηση «θάφτηκε» από τα κόμματα. 

Οι περιφερειακές εκλογές, στις οποίες κατέρχεται στις κάλπες μόλις το 35% του εκλογικού σώματος είναι πιο απρόβλεπτες, σύμφωνα με ειδικούς, καθώς η ψήφος επηρεάζεται και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και όχι μόνο από πολιτικά ερεθίσματα.

Πάντως, αν και εν δεν υπάρχει συνταγματική απαίτηση η κυβέρνηση να έχει πλειοψηφία στις περιφερειακές κυβερνήσεις, στο παρελθόν διάφορα αποτελέσματα ήταν η αιτία για να ακολουθήσουν πολιτικές κρίσεις.

Ενα «ναι» στο δημοψήφισμα και ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές θα σήμαινε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι ζωντανός και μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο νέων εκλογών έως, τουλάχιστον το τέλος του 2021.

Αντίθετα, μία άνοδος του κόμματος της Lega του Σαλβίνι, μπορεί να πορκαλέσει πολτικές εξελίξεις.